Analüüsid kinnitasid: haiguspuhangu Lihula gümnaasiumis põhjustas noroviirus (2)

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lihula gümnaasium.
Lihula gümnaasium. Foto: Erakogu

Laborianalüüsid kinnitasid, et Lihula gümnaasiumis koolinoorte üritusel osalenud õpilased haigestusid noroviirusesse.

Terviseameti avalike suhete juhi Iiris Saluri sõnul võib nüüd kindlalt öelda, et paljude laste haigestumise Lihula gümnaasiumis põhjustas noroviiruspuhang.

Nädalavahetusel Pärnumaal Lihula gümnaasiumis peetud kolmepäevasel õpilasesinduste liidu üldkoosolekul osales ligi 200 noort. Paljudel koolis ööbinud noortel hakkas ööl vastu pühapäeva halb – kümned oksendasid ja kaks tüdrukut viidi analüüside võtmiseks Pärnu haiglasse. Praeguseks on mõlemad tüdrukud haiglast koju pääsenud. Saluri kinnitusel haigestus noroviirusesse kokku 40 last. 

Veterinaar- ja toiduameti (VTA) analüüside tulemused ei ole veel selgunud ja hetkel pole teada, miks ikkagi haiguspuhang noori tabas. Eesti Õpilasesinduste Liit andis teada, et nad teevad terviseameti ja VTA-ga igakülgset koostööd, et põhjused välja selgitada.

Liidu kinnitusel anti kohapeal kõigile kiiremas korras abi ja organiseeriti transport koju. Samuti võeti kohe ühendust haigestunute vanematega. Paljud õpilased lahkusid Lihulast vanemate transpordiga, ülejäänud viidi koju tellitud bussidega.

Õpilasesinduste liidu esimehe Andreanne Kallase sõnul ei ole nad veel oma 18 tegevusaasta jooksul millegi sellisega kokku puutunud. «Meil on väga kahju, et selline haigus üldkoosolekul levima hakkas. Andsime endast parima, et võimalikult vähesed nakatuksid ja nakatunud abi saaksid,» ütles ta.

Koosolekul haiguspuhangu tõttu arutamata jäänud päevakorrapunktid lükkuvad tema sõnul edasi erakorralisele üldkoosolekule.

Esmaspäeval jäi Lihula gümnaasium õpilastele suletuks, sest käis põhjalik koristamine ja tuulutamine. Täna õppetöö jätkus, kuid ettevaatusabinõuna paluti õpilastel lõunasöök kodust karbiga kooli kaasa võtta.

Talvise oksendustõve ehk noroviiruse sümptomid on iiveldus, oksendamine, kõhulahtisus ja kõhuvalu. Viirus on väga nakkav ja levib kiiresti.

2016. aastal registreeriti Eestis kaheksa noroviiruse põhjustatud haiguspuhangut, haigestus 292 inimest, hospitaliseeriti 78. Tänavu on registreeritud viis puhangut kokku 169 haigestunuga.

Loe lisaks:

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles