Viis toiduainet, mis on teatud tingimustel mürgised

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kartulid.
Kartulid. Foto: www.flickr.com

Juur- ja puuvilju soovitavad süüa nii arstid kui ka toitumisnõustajad. Teatud juhtudel tuleks mõnest viljast aga siiski loobuda. 

Litši marjad

Magusad ja värvilised litši marjad ehk hiina ploomid ei ole tegelikult nii süütud kui nad välja näevad. Kui neid süüa enne küpseks saamist, võivad need tekitada ohtlikult madala veresuhkru taseme. Kellel veresuhkruga juba eelnevalt probleeme, võivad marjad kahjustada aju, mis omakorda võib lõppega surmaga.

Maniokk

Üle 600 miljoni inimese päevas toitev maniokk on üks tähtsamaid kaloriallikaid nii Aafrikas, Lõuna-Ameerikas kui ka Aasias. Maniokki korralikult läbi töötlemata sisaldab see endas sinihapet mis võib teha maatasa nii kilpnäärme kui ka liikumisega seotud ajuosad.

Tähtvili ehk karamboola

Lõbusa väljanägemisega tähtvili ei ole probleemsete neerudega inimeste jaoks nii särav kui teiste jaoks, kuna sisaldab endas ohtlikke toksiine. Need võivad esile tuua luksumist, oksendamist, nõrkushooge, koomasse jäämist ning halvimal juhul isegi surma. Korralikult funktsioneerivate neerudega inimestele see vili õnneks probleeme ei tekita.

Luuviljaliste kivid

Paljud luuviljalised, näiteks kirsid, aprikoosid, ploomid ja virsikud võivad sisaldada endas mürgiseid jääke tsüaanist. Tervelt alla neelates läbib kivi soolestiku probleemideta, kuid eelnevalt närides või purustades võivad luuviljaliste osad olla suures koguses lausa surmavad.

Kartulid

Kui mugulad on rohelised või idanenud, tasuks neist heaga eemale hoida. Sellised kartulid sisaldavad endas mürgiseid solaniin alkaloide, mis võivad esile tuua oksendamist, kõhuvalu, hallutsinatsioone ning halvimal juhul halvatust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles