Lugeja küsib: kas väikese miinusega prille peaks pidevalt kandma?

Eva-Lotta Kivi
, kodu.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: www.pexels.com

«Kas väikese miinusega prille peaks pidevalt kandma? Olen kuulnud, et kogu aeg prille kandes harjuvad silmad ära ja siis on lõpuks vaja tugevamaid prille. Kas see vastab tõele?» küsib lugeja

Vastab optometrist Kristiina Tõkke: 

Prillide kandmise vajadus väikese miinuse puhul on väga individuaalne ja sõltutub tihti harjumusest. Mõni inimene kannab -0,5 prille vaid autoga sõites, teine aga igapäevaselt. See sõltubki peamiselt sellest, kui teravalt inimene tahab või on harjunud pidevalt nägema. 

Miinusprille võib tegelikult kasutada kõiki igapäevatoiminguid tehes. Lähemale kui kolme meetri kaugusele vaadates, näiteks raamatut lugedes või nutiseadmes olles võib need ära võtta, kuid ei pea. 

Prillide kandmine nägemist kohe kindlasti halvemaks ei muuda. Võib tekkida lihtsalt see olukord, et inimene harjub prille kandes terava nägemisega ära ning ilma prillideta on pilt sellepärast udusem. See ei tähenda aga seda, et silmanägemine oleks prillide kandmise tõttu halvenenud. Prillid seda teha ei saa. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles