Naine kaotas läätse tõttu nägemise

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kontaktläätsedega ei tasu minna ujuma.
Kontaktläätsedega ei tasu minna ujuma. Foto: PantherMedia / Scanpix / Fabrice Michaudeau

Kui Irenie Ekkeshis hakkas silma sügama, siis ei olnud tal aimugi, et ta jääb peagi nägemisest ilma. 

Hommikul jooksis naise silmast vett ja ta ostis apteegist silmatilgad. Ta arvas, et on saanud kerge silmapõletiku ja see läheb peagi mööda, kuid õhtuks ei saanud ta enam kööki minna, sest sealne valgus oli silma jaoks liiga ere. 

Naine sügas silma ja eeldas, et sügelus läheb peagi mööda, kuid selle asemel tabas teda piinav valu ja ta kaotas sellest silmast nägemise, kirjutab BBC. Selle põhjus võis olla vaid asjaolus, et naine katsus oma kontaktläätsi märgade sõrmedega.  

Naine pöördus haiglasse, kus arstid võtsid ta silmamuna pinnalt rakke. «See oligi nii jube, nagu see tundub. Sa näed, kuidas nõel tuleb su silmamuna suunas ning see on piinavalt valus, kuigi kasutati tuimestavaid silmatilku,» ütles Ekkeshis. Mõne päeva pärast öeldi, et tal on Acanthamoeba Keratitis (AK). See on harvaesinev, kuid tõsine silmapõletik, mida põhjustab nii kraanivees, meres kui ka basseinis olev mikroorganism. 

«Ma olin väga šokeeritud ja hirmunud, selleks ajaks olin kaotanud paremast silmast nägemise. See oli justkui sama tunne, nagu vaadata udust vannitoapeeglit. Ma nägin värve ja kujusid, aga mitte enamat,» lausus ta.

See haigus mõjutab igal aastal umbes 125 Suurbritannia inimest ning enamik juhtumitest on seotud kontaktläätsede kasutamisega.  

«Ma ei käinud läätsedega ujumas või duši all, kuid sain aru, et seda võib põhjustada isegi läätsede katsumine korralikult kuivatamata kätega,» rääkis Ekkeshis.

Mida kontaktläätsedega ei tohiks teha:

  • Neid ei tohiks kasutada ujudes, mullivannis või veesporti harrastades.
  • Nendega ei tasu minna duši alla.
  • Neid ei tasu niisutada süljega. 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles