Faktikontroll: kas HIV-testi eest tuleb maksta?

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
HIV-testi tasub teha ka igaks juhuks.
HIV-testi tasub teha ka igaks juhuks. Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Tallinna TV diktor Katrin Toome väitis väljaandes Pealinn avaldatud arvamusloos, et praegu peavad haigekassa kindlustuseta inimesed arsti juures HIV-kiirtestide eest ise maksma, kuid see pole nii.

Tervise arengu instituudi vanemteadur Kristi Rüütel ütles, et tema teada on tavaline HIV-test kõigile inimestele tasuta. Ravikindlustuseta inimeste eest tasutakse erakorralise arstiabi realt, perearstidel on ka piiramatu HIV-testi rahafond.

«Seda, et kiirtestid on kallimad ja neid igal pool ei pakuta, ei tasuks üle tähtsustada. See on lihtsalt üks meetod,» rääkis Rüütel. Ta lisas, et inimesed, kes tahavad just kiirtesti teha, saavad minna tasuta anonüümsesse HIV-nõustamiskabinetti.

Mujal tehakse tema sõnul tavaline veenivere analüüs, mis on igati kvaliteetne proov. «Selles osas on Eestis süsteem väga hea,» lausus Rüütel. Ta nentis, et muidugi töötatakse ka selle nimel, et kiirteste saaks laiemalt kasutada, kuid nii kaua tuleks testida vereprooviga, mille tulemus saabub reeglina samuti juba 24 tunni jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles