Vaktsineerimishirm põhjustas Itaalias ja Rumeenias leetriepideemia (1)

Külli Haav
, terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leetrid on väga nakkav haigus, mille tüsistusena võib tekkida kopsu-, keskkõrva- või ajupõletik.
Leetrid on väga nakkav haigus, mille tüsistusena võib tekkida kopsu-, keskkõrva- või ajupõletik. Foto: Corbis/Scanpix

Itaalias on leetritesse haigestumine viimase kahe aasta jooksul kuuekordistunud. Tervishoiuametnikud peavad selle põhjuseks vähest vaktsineerimist.

Itaalia tervishoiuasutused teatasid, et sel aastal on juba 1500 leetrite põdejat. Arv on eelmise aastaga võrreldes peaaegu kaks korda suurem ja 2015. aastal põdes leetreid vaid 250 inimest. 

Itaalias on kahe aasta vanustest lastest saanud leetrite vaktsiinivaid 85 protsenti, mis on tunduvalt allpool maailma terviseorganisatsiooni määratud 95 protsendi piiri, mis on tarvilik riigis leetrite leviku vältimiseks.

Itaalia valitsus süüdistab vaktsiinivastases tegevuses populistlikku liikumist Viis Tärni. Selle asutaja Beppe Grillo peab kohustuslikku vaktsineerimist kingituseks ravimifirmadele ja soovib, et vaktsineerimine tehtaks vabatahtlikuks. Grillo hoiatab ka, et vaktsiinidel on kõrvaltoimete risk. Vaktsineerimisvastasus põhineb ebatõepäraselt väitel, et leetrite, punetiste ja mumpsi vastu kaitsev kolmekordne vaktsiin on seotud autismiga.

Ameerika Ühendriikide väljastatud reisijuhised soovitavad Itaaliasse potentsiaalselt surmava haiguse puhangu tõttu mitte reisida. Maailma terviseorganisatsiooni hoiatas leetrite leviku eest Euroopas juba märtsis. Vastavalt WHO vaktsineerimisandmetele on lisaks Itaaliale ja Rumeeniale allapoole soovitatava vaktsineerimise määra jäänud ka Prantsusmaa, Saksamaa, Poola, Šveits ja Ukraina.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles