Perearst loobus tööst: kui sul on ka 40-kraadine palavik, pead ikka tööle tulema

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üksinda töötavatel perearstidel on väga raske asendajat leida.
Üksinda töötavatel perearstidel on väga raske asendajat leida. Foto: PantherMedia / Scanpix / Esben Hansen

Viimsi-Pirita perearst Sergey Saadi otsustas perearstitööst loobuda, kuna haigestumisel või puhkamiseks on keeruline leida asendusarste.

«Asendusarstide leidmine puhkuse ja koolituse ajaks või haigestumisel on väga keeruline,» tõi Viimsi perearst Sergey Saadi peamise põhjuse, miks ta otsustas alates juunist oma nimistust loobuda ja hakata tööle töötukassas ekspertarstina, kirjutab Med24. «Kui sul on ka 40-kraadine palavik, pead ikka tööle tulema, sest patsiendid on juba vastuvõtule registreeritud ja kedagi enda asemel saata pole.»

Saadi rääkis, et seaduse järgi peab perearst tagama lühiajalisel eemalviibimisel üldarstiabi kättesaadavuse ettenähtud mahus ehk vähemalt 4-tunnise vastuvõtu. «Asendusarsti aga reeglina kuskilt ei leia või kui ka leiad, siis hästi suure vaevaga ja kindlasti mitte kohe, vaid pead tükk aega uurima perearstide siselistist, Facebookist, terviseametist ja igalt poolt mujalt, kas ehk keegi tahab tulla,» rääkis Saadi. Ta lisas, et haigeks jäädes on asendusarsti võimatu leida, kui just ei tööta grupipraksises. Saadi hinnangul pole aga see õiglane, sest siis peab lihtsalt keegi teine oma töö kõrvalt tegema ära ka sinu tööd, kuigi tal selleks mingit kohustust pole.

Saadi sõnul peab terviseamet sellist asendamist grupipraksises normaalseks, kus arstid ja pereõed teineteist asendavad ja teevad kahekordses mahus tööd, kuid see olevat hädaväljapääs, millega ollakse aastate jooksul ära harjunud.

Terviseameti esmatasandi tervishoiuosakonna peaspetsialist Kaidi Usin kinnitas, et nii pikaajalise kui ka lühiajalise asenduse korral on perearst kohustatud leidma ise asendaja, sest perearst vastutab oma nimistu eest ning peab tagama üldarstiabi osutamise nimistu patsientidele ka siis kui ta viibib eemal. Ta lisas, et terviseamet on vajadusel aidanud perearste asendaja leidmisel lapsehoolduspuhkuse ajaks või haigestumise korral.

Loe pikemalt Med24st.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles