Ekspert: toidule lennanud kärbes võib levitada tõsiseid nakkushaigusi

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kärbseid ei tohiks toidule lasta.
Kärbseid ei tohiks toidule lasta. Foto: Panther Media / Scanpix / Alena Dvorakova

Kuigi enamik peab kärbseid inimesele ohutuks, siis kahjuritõrje eksperdi sõnul saavad kärbsed levitada raskeid nakkushaigusi , näiteks koolerat, düsenteeriat ja tüüfust.

Keskmine kärbes kannab laiali 200 erinevat tüüpi kahjulikku bakterit, kirjutab Independent. Suuresti tuleb see kõigist neist erinevatest kohtadest, näiteks roiskunud toidust ja väljaheidetest, kuhu kärbes maandub.

Isegi kui kärbes kohe toidu peale ära ajaga, võib olla juba liiga hilja. Kärbse jalgadel on tuhanded pisikesed karvad ja haigustekitajad võivad liikuda kiirelt neilt su toidule ning olla nii terviserisk, leidis entomoloog ja Orkini kahjuritõrje tehniliste teenuste juhataja Ron Harrison. Tema sõnul piisab vaid sekundilisest kokkupuutest, et haigustekitajad edasi kanduks.

«Kuna kärbsed levitavad tõsiseid nakkushaigusi nagu koolera, düsenteeria ja tüüfus, siis on ilmselt parim vältida nende asjade söömist, mille peale on kärbes maandunud,» ütles Harrison.

Peale selle oksendavad kärbsed peaaegu igale toidule, millel nad maanduvad. Nimelt ei saa nad närida, kärbsed peavad oksendama seedeensüüme toidu peale, et seda lahustada ja seejärel ära süüa.

Keeruline on aga alati tähele panna, kui kärbes toidule maandub. Mida siis teha? Kõige mõistlikum oleks vältida toidu selle osa söömist, kuhu kärbes lendas. Ülejäänud osa võid aga põske pista.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles