Kuidas leinaga hakkama saada?

Külli Haav
, terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lein
Lein Foto: Andriy Popov/Panthermedia

Kaotusvalu tabab igaüht tahes või tahtmata, sellega tuleb lihtsalt tegeleda ja leppida.

Kõiki, kes kogevad leina armsa inimese lahkumise pärast, võivad aidata järgmised read. Ellu tekib tühimik, läbi muutuste elu põhilistes valdkondades võid saada järgmiste juhtnööride abil, kirjutab The Guardian.

Armastus: sa ei saa armastada kedagi, kes on surnud, nii nagu ta oleks ikka veel elus. Armastus hakkas arenema hetkest, kui kohtusid oma partneriga ja muutub, kui ta kaotasid, olles nii pidevas muutumises. Tõeline armastus valitseb üle kõige.

Lapsed: kui sul on õnn omada lapsi, veavad nad sind alguses rasketest päevadest läbi. Mida paremaks läheb aja kulgedes sinu enesetunne, seda paremaks ka nende oma. Leinake koos, ära tee nägu, et oled vapper. Lastel on samuti vaja lubada nii nutta kui naerda.

Aeg: ei pruugi kõiki haavu parandada. Kližee, et esimene aasta on šokeeriv, aga teine raskem, on tõsi. Kurbus ja kaotusvalu ajas ei kahane, proovi see mõte alla neelata. Kasuta aja kulgu, et kujundada ja laiendada uut maailma oma nukruse ümber vähendades selle ülemvõimu.

Raha: lein on iseenesest nii kohutav, et arvete pärast ei peaks sa üldse muretsema. Kui sa hetkel ei leina, hangi korralik elukindlustus. Kui selleks on liiga hilja, arvuta välja reaalsed elamiskulud ja pane need sissetulekutega klappima, enne kui rahakrahh tuleb. Jaanalinnu mängimine kahjuks ei aita.

Nutmine: ära süüdista ja heida endale nutmist ette. Kõik juhtub omal ajal. Alati tundub pisaratega kergem hakkama saada kedagi teist leinas lohutades, kui iseenda puhul.

Sõbrad: ära mõista nende üle liiga karmilt kohut, sest igaüks toimib leina puhul erinevalt. Mõned astuvad sulle ligi ja mõned hoopis eemalduvad. Internetis leidub temaatilisi gruppe, kust võid mõistmist saada.

Tervis: kui sul on jõudu leinata, oled paremas vormis kui enne, sest pead hakkama saama uute stressifaktoritega. Spordi ja võimle, söö paremini. Kui oled mees ja lähed veidra põhjusega arsti juurde, siis ära imesta, kuhu ta oma näpuga näitab. Ära suitseta. Joo vähem alkoholi, kuid arvesta, et aeg-ajalt võid sellelt rongilt maha kukkuda.

Nõustamine: inimesed, kes nõustamist ei taha, vajavad seda tegelikult enim kuid või aastaid hiljemgi. Nõustamine aitab sul üle saada ellujäämise süütundest ja veelgi suuremast süütundest, et tulevik võib olla sama hea, kui minevik, kuigi erinev.

Töö: avastad, et töö tundub nagu rendiksid oma elu välja. On see seda väärt? Kui sul on lapsed, peaksid äkki omandust vähendama ja rohkem neid toetama? Lein on suur elumuutja ning lõpuks võid selle tõttu hakata tegema midagi uut, mida naudid täiel rinnal.

Seks: oled vallaline, kuid ära tee teistele inimestel haiget võid süüdista ennast, kui leiad lohutust linade vahel või köögilaual.

Abi: kasuta maagilisi sõnu «Ma vajan abi» ja inimesed tulevad appi. Nii perekonnaliikmed,, sõbrad kui tuttavad võivad osutada abi kodutöödes, raha- või tööasju.

Uus armastus: ära üllatu, kui esimene vastutulev vastassoo esindaja, kes su vastu sümpaatiat näitab, saab liiga suure tähelepanu osaliseks. Ta lihtsalt istutas tunde-seemne äsjaküntud pinnasesse.

Vähk: alati see neetud vähk! Anneta fondidele, et seda elukat võita.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles