Video: ohtlikud tervisehädad, millega hävituslendurid kokku puutuvad

Külli Haav
, terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ämari 25.04.2017
USA hävitaja F-35  Ligthning-II saabus Eestisse. Hävitaja õhus.
FOTO: SANDER ILVEST/POSTIMEES
Ämari 25.04.2017 USA hävitaja F-35 Ligthning-II saabus Eestisse. Hävitaja õhus. FOTO: SANDER ILVEST/POSTIMEES Foto: Sander Ilvest / Postimees

Kui hävituslendur kiirendab oma F-35 lennuki kiiruseni 1930 kilomeetrit tunnis, võib tema kehaga mitmeid asju juhtuda. Moodne lennuk kannatab kuni üheksakordset gravitatsioonijõudu, sellega kaasuvaga peab hakkama saama ka piloot. 

Kiirendusest tuleneva suure raskusjõu mõju inimese organismile on järkjärguline, kuid kõik võib ka väga ruttu juhtuda. Silmanägemine halveneb, tekivad hallid triibud, nagu siis, kui tõused liiga kiiresti püsti. Vaateväli aheneb, lõpuks nägemine kaob ning tekkida võib teadvusekaotus ehk «pilt läheb mustaks», kirjutab GoFlightMedicine.com.

Üle- ja alakoormusega kaasnevad erinevad asjad. Ülekoormus (g-force) tähendab kiirendusest põhjustatud kaalu suurenemist. Positiivne raskusjõud surub piloodi keha ja pea istme vastu nii, et juhtpaneelini on raske ulatada ning juhtimiskangiga täpseid liigutusi teha. Seda aga tuleb teha, et sooritada vastumanööver jõu tasakaalustamiseks. Halvimal juhul võib lõpuks teadvuse kaotada.

Alakoormus, mis tekib gravitatsioonijõu vastassuunas, võib hulleminigi mõjuda. See tõstab piloodi istmelt üles turvavööde vastu, surub lõunaeine kurku tagasi, paneb lõhkema veresooned näos ja silmades, tekitab verevalumeid ning peapööritust, mis segab mõtlemist. Alakoormuse vastu manöövrit ega hingamisharjutusi, mis aitaksid, pole.

Suure üle- ja alakoormusega kihutavate hävituslendurite puhul on kirjeldatud järgmisi probleeme:

  • «Pilt läheb halliks» – värvide eristamise võime kaob.
  • Tunnelnägemine – perifeerne nägemine kaob, säilib ainult keskele nägemine.
  • «Pilt läheb mustaks» – nägemine kaob täiesti, kuid teadvus säilib
  • G-LOC ehk raskusjõust põhjustatud teadvusetus – täielik teadvusekadu.
  • «Pilt läheb punaseks» – negatiivse ülekoormuse toimel (pidurdades raskusjõud nagu imeb) verega täitunud alumine silmalaug piirab vaatevälja.
  • Köha – kuna kopsualveoolid sulguvad kui hapnikurikas õhk imendub ja lämmastik eraldatakse, on normaalne keha reaktsioon köhida, et alveoolid uuesti avada.
  • Lihase- ja lülisambavalud – tavaliselt kaela- ja seljapiirkonnas.
  • Verevalumid – tekivad kapillaaride lõhkemisest.

Tavaline raskuskiirendus G, mis mõjub maa peal igale inimesele, on 9,82 m/s2. Hävituslendurid võivad kogeda nii sellest konstandist suuremaid kui ka väiksemaid koormusi, näiteks «tõmmates üles 3G-le» kogeb piloot kolm korda suuremat gravitatsioonijõudu. Näiteks inimene, kes kaalub 68 kg 1 G juures, saab kiirenduse tõttu kolme G juures 204 kilo raskuseks!

Vaata videost, kuidas piloodid maadlevad raskusjõuga (ja sellele ka alla jäävad) spetsiaalses tsentrifuugiks kutsutud seadmes:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles