Soome teadusuuring: millele viitavad õudusunenäod?

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Kui sa näed pidevalt õudusunenägusid, oleks võib-olla põhjust muretsemiseks. Soome teadlaste uurimistöö nimelt näitas, et see võib viidata vaimse tervise probleemidele.

Teadustöö aluseks võtsid Turu ülikooli psühholoogid Soome riikliku uuringu Finrisk tulemused, mis pärinevad perioodist 1972-2012, vahendab The Independent.

2001. aastal käidi Finriski uuringu tulemuste põhjal välja, et õudusunenäod suurendavad suitsiidiriski. Kuna andmed, mille põhjal antud järeldus tehti, sisaldavad endas ka sõjaveteranide vastuseid, soovis Turu ülikooli teadlastetiim asja lähemalt uurida. Sõjaveteranide osalemine uuringus võis nende arvates tulemusi tugevalt mõjutada.

Selleks, et asjas selgusele jõuda, kõrvutasid nad omavahel 3139 sõjaveterani vastuseid ülejäänud elanikkonna omadega.

Teadlaste sõnul liigituvad luupainajate alla unenäod, mis on intensiivsed ja nagatiivse emotsiooniga. Uuringu tulemused näitasid, et õudusunenäod võivad suurendada suitsiidiriski ja tekitada meeleoluhäireid nii sõjaveteranide kui ka tavaliste inimeste puhul. Rohkem kaldusid luupainajaid nägema aga sõjaveteranid.

Uuringutegijate sõnul on õudusunenägudest kindlasti palju olulisemaid tegureid, mis suurendavad suitsiidiriski, kuid sellest hoolimata on teadlastel üha rohkem andmeid ka selle kohta, et luupainajatel on inimese heaolule ja vaimsele tervisele tugev mõju.

«Risk ei ole väga suur, paljud luupainajate käes kannatajad ei muutu kohe kindlasti suitsiidseks. Sagedasi õudusunenägusid peaks aga siiski võtma tõsiselt ja nende ära hoidmiseks tuleks otsida abi,» rääkis uuringu üks autoritest Nils Sandman. 

Täismahus uuringu leiab SIIT!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles