Facebook võib noorte depressiooni süvendada

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Facebook
Facebook Foto: SCANPIX

USA arstide arvates võib sotsiaalmeedia, sealhulgas Facebook noorte depressiooni süvendada.

Lastearst Gwenn O´Keefe`i sõnul on eriti on ohustatud need noored, kelle enesehinnang on madal, kirjutab Helsingin Sanomat.

Uurijad on eriarvamusel selle suhtes, kas «Facebooki depressioon» on noorte seas uus laialdane depressioonivorm või on see ainult internetiga seotud ilming.

«Sõprade arv ja fotod võivad panna madala enesehinnangu all kannatavaid noori, kes enda arvates seda ei suuda, end varasemast veelgi halvemini tundma. Facebookis toimuv võib olla noore jaoks isegi rohkem kahju tekitav kui koolikiusamine. Facebook aga ei anna tihtipeale tegelikust elust õiget pilti,» selgitas O`Keefe.

Ta lisas, et internet ei anna edasi keelekasutust, intonatsiooni ja kehakeelt.

USA Wisconsini ülikooli uurija Megan Moreno sõnul tuleb Facebook kasuks neile lastele ja noortele, kelle suhtlemisoskus on hea. Kuid häbelikele ja depressiooni all kannatavatele lastele võib Facebookil olla vastupidine mõju.

«Vanemad ei peaks sattuma paanikasse ja hakkama ette kujutama, et Facebook on kõiges süüdi. Tihti on lastel depressiooniks eelsoodumus,» lausus Moreno.

Arstide ja sotsiaaluurijate kinnitusel on Facebookis ka palju head, osa lapsi on võimelised seal suheldes end ja kaaslasi paremini tundma õppima.

«Osa Facebookis toimuvsat on kasulik, kuid on mitmeid juhtumeid, kus asjad on üle piiri läinud ja sellest on kujunenud kiusamiskeskkond,» tõdeti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles