Ämmaemand Rootalu: raskeim on jagada hetke naisega, kes sai teada, et oodatav laps on haige

Külli Haav
, terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enneaegsena ilmale tulnud beebi intensiivraviosakonnas kuvöösis.
Enneaegsena ilmale tulnud beebi intensiivraviosakonnas kuvöösis. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Ämmaemand kogeb oma töös nii palju rõõmu kui ka südamevalu, rääkis Ida-Tallinna Keskhaigla ämmaemand Triin Rootalu.

«Ämmaemanda töös vaimselt kõige raskem on hetk, kui viibid koos naisega, kes on äsja saanud teada, et laps, keda oodatakse, on haige,» kirjeldas ITK ämmaemand Triin Rootalu.

 Ämmaemand on rasketel hetkedel see, kelle käest otsitakse vastuseid, abi ja toetust. «Sellises olukorras pead end suutma jätta tolerantseks ja mõistvaks, säilitama rahu ning usaldusväärsuse,» kinnitab Roosalu, et on valmis toetav ja abivalmis igal hetkel kui pere vajab.

Emotsionaalselt keeruline on tema sõnul tegeleda ka perega, kes on eelnevalt kaotanud lapse, kas siis enne või pärast lapse sündi.

Õnnistatud töö

Väga meeldiv on tema sõnul iga perega läbi käia nende üheksa kuud lapseootust, jagada tõusu- ja mõõnaaegu, olla see, keda usaldatakse, kelle teadmisi ja oskusi vajatakse.

Igas päevas leidub ämmaemanda jaoks rõõme, kedagi või midagi, mis teeb sellest just nii erilise päeva, et seda tähistada.

«Teate, mõeldes oma tööle ja ametile, olen ma õnnistatud. Ämmaemandana oled pea alati kolmas esimene hing, kes saab teada uue elu alguse saladuse, näha esimesena pildil imetillukest imet, tema südametööd,» rääkis Rootalu oma tosina aasta töö võludest.

Eestis heal tasemel

Ämmaemandus on Eestis Rootalu kinnitusel heal tasemel. Samuti on meil ämmaemand iseseisev professioon oma vastuvõtu, retseptiõiguse, noortekabineti nõustamise ja normaalse sünnituse juhtimisega.

Ämmaemanda õpe kestab 4,5 aastat, mille käigus omandatakse rakenduslik kõrgharidus. Lõpetajal on õigus iseseisvalt tööle asuda nii ämmaemanda kui õena.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles