Pevkur: arste on meil piisavalt, napib õdesid

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hanno Pevkur.
Hanno Pevkur. Foto: Liis Treimann.

Sotsiaalminister Hanno Pevkur tõdes portaalile Med24 antud intervjuus, et arstide hulk ei ole meil võrreldes muu Euroopaga väike, kuid õdesid peaks oluliselt rohkem olema, sest see vähendaks ka arstide koormust.


Mis puudutab raha, siis seda on Pevkuri hinnangul kõikides valdkondades puudu. «Olen veendunud, et nii tervishoiutöötajad, õpetajad, päästjad, politseinikud kui teiste ametite esindajad sooviksid saada suuremat sissetulekut. Selle eelduseks saab aga olla vaid riigi üldise jõukuse kasv. Kui tahta olemasolevate vahendite piires seda teha, on väga keeruline teistele valdkondadele öelda, et tervishoiu mure on suurem kui päästjate mure,» rääkis ta.

Tervishoid on ministri hinnangul tänu reservidele mööduva kriisi võrreldes teiste sektoritega suhteliselt mõistlikult üle elanud.

«Kui riigi üldised tegevuskulud sel aastal ei tõuse, siis haigekassa finantseerimist suutsime suurendada ligi kolme protsendi jagu, mis tähendas nii hinna tõstmist kui ravijuhtude suurendamist võrreldes eelmise aastaga. Usun, et järgmise aasta üks olulisemaid valikuid saabki olema see, kuidas nii reserve kui majanduskasvu mõistlikult jagada, et suureneksid nii ravijuhtude hinnad kui mahud.»

Maapiirkondade probleemidest kõneldes ütles Pevkur, et selles osas on ka uue valitsuse plaanides edasi liikuda ja arutada nii kvaliteedisüsteemi kui kohtade täitmist. Näitena tõi ta asendusperearstide lubaduse ja kvaliteedist sõltuva rahastamise. Samamoodi on päevakorral küsimus maakonnakeskustes asuvate üldhaiglate paremast arstidega mehitamisest.

«Lisaks juba jõustunud arsti abilise seadustamisele, oleme välja pakkunud võimaluse noortele arstidele lähtetoetuse maksmiseks. Aga need on vaid üksikud näited. Eks üldhaiglad vajavad kindlust ning selget nägemust oma rollist Eesti haiglavõrgus ja see tuleb lähiaastate jooksul kindlasti läbi vaielda,» sõnas sotsiaalminister.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles