Kevadine näohooldus: kuidas nahk taas säravaks muuta?

Apotheka
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Apotheka / Shutterstock

Pärast pikka talve avastavad paljud, et näonahk on muutunud tuhmiks, kuivaks ja elutuks. Kuigi säravat näonahka võib olla raske saavutada, on olemas lihtsad vahendeid, kuidas oma naha seisukorda parandada, ütleb Iluteek.ee iluekspert Riin Liplik.

Kõige lihtsam ja kiirem viis naha välimuse parandamiseks on pöörata enam tähelepanu värskes õhus liikumisele ja vedeliku tarbimisele.Mõistagi tuleb kasuks kohvist, alkoholist, suitsetamisest ja teistest pahedest loobumine, mis kipuvad ikka näkku pitseri jätma. Samuti peab jälgima, et ööuni oleks piisav – täiskasvanu peab magama vähemalt seitse tundi ööpäevas.

Aga mida veel teha selleks, et näonahk taas särama lüüa?

Koori nahka

Külmad ilmad ja keskküte muudavad naha kuivaks ja mõjuvad ka jumele, sest nahapinnale jääb suur hulk surnud rakke. Koorimist tuleb teha selleks, et puhastada ummistunud poorid, parandada nahareljeefi ja -struktuuri, anda nahale terve ja värske välimus. Hästi sobiks selleks näiteks Babe õrn koorija tundlikule nahale, mis jätab naha uuenenuks, supersiledaks ja niisutatuks. Kui aga tegemist on rasuse nahaga, võiks proovida Avene Cleanence maski, mis on mõeldud probleemsele nahale. See eemaldab nahapinnalt surnud rakke ning parandab jumet ja naha tekstuuri.

Kuna nahk siiski alles harjub aastaaja muutustega, tuleks parem tasa ja targu tegutseda ning nahka mitte sagedamini kui kord nädalas koorida. Koorimisest peaksid hoiduma inimesed, kel probleeme rosaatsea või kuperoosaga – punetavat nahka tuleb kohelda eriti hellalt ja selleks on ka spetsiaalseid tooteid

Turguta näomaskidega

Kevadel on õige aeg näonahka maskidega toita ja rahustada, näiteks Dr Hauschka toitev mask  sisaldab ravimtaimede segu küdooniast ja roosist ning sobib eriti hästi just kuivale, tundlikule ja uuenemist vajavale näonahale. Kes aga aeg-ajalt kimpus vistrikega, peaks endale kindlasti soetama Babe Stop Akn naharasu reguleeriva maski – selles sisalduv valge savi imab rasu ja matistab naha, aitab eemaldada musti komedoone ja poore avada ja mikroobide levikut piirata. Proovida võib ka Eesti tootja Sõsar bioaktiivset turbamaski näole, mis aeglustab vananemisprotsesse, sügavpuhastab, niisutab ja eemaldab tõhusalt mürkained.

Kreemid kergemaks

Ilma soojenemisega koos asub nahk taas rohkem rasu tootma ning kätte jõuab aeg rasvasemad võided kergemate vastu vahetada. Selline üleminekuaeg kestab kaks-kolm nädalat, siis on õige aeg talvised paksema tekstuuriga kreemid kergemate vastu vahetada.Öökreemi võiks valida sellise, mis ergutab ka naha uuenemist. Sobivad näiteks Dr. Hauschka uuendavat öist hoolduskuuri pakkuvad kreemid, Lumiderm naha uuenemist ergutav öökreem või Vichy Idealia öökoorija.

Õige aeg seerumi kasutamiseks

Nahka aitavad eriti särama panna hüaluroonhapet ja kollageeni sisaldavad kreemid ja seerumid. Õigupoolest ongi kevadel paras aeg teha ka üks seerumi kuur, kandes paar tilka seerumit enne näokreemi kasutamist näole ja kaelale. Kuna seerumis on rohkelt aktiivaineid, tagab seerumi kasutamine nähtavad tulemused kiiremini, võrreldes tavaliste niisutajate või muude kosmeetikatoodetega. Seerumid tuleb kanda puhtale näole. See võimaldab aktiivainetel läbi naha pealiskihtide tungida. Seerumit võib kasutada nii eraldi kui ka harjumuspärastele nahahooldustoodetele täienduseks.

Ettevaatust, päike!

Mida rohkem paistab päike, seda enam peame ka end selle negatiivsete mõjude eest kaitsema. Päevakreem võiks olla juba varakevadest peale päikesekaitsefaktoriga 30. Kui on plaan päev otsa õues päikese käes olla, tuleb kindlasti valida näokreem juba spetsiaalsete päevituskreemide seast ning siis peaks ka päikesekaitsefaktor kreemis kõrgem olema.

Kevadine vitamiinilaks

Kaunis välimus algab ikka seestpoolt. Kevad on õige aeg turgutada end paarikuise vitamiinikuuriga. B-vitamiinid soodustavad juuste ja küünte kasvamist ja tugevnemist ning annavad juustele sära ja elastsust. E-vitamiin toidab juuksesibulat, kaitseb UV-kiirguse eest ja niisutab. A-vitamiin on aga antioksüdant, mis aitab küünte hapruse vastu.

Ka oma menüü tasub üle vaadata ja B-vitamiini saamiseks süüa rohkem veisemaksa, kala ja munakollast. E-vitamiini leiab kõige rohkem nisuidu- ja päevalilleõlis, päevalilleseemnetes ja mandlites ning naha uuenemist toetavat C-vitamiini kuivatatud paprikas, kibuvitsamarjades ja värskes tšillipipras.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles