Mitu minutit tuleb teha «iluuinakut», et saada õnnelikuks?

Külli Haav
, terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hipster laua taga magamas.
Hipster laua taga magamas. Foto: Panther Media/Scanpix

Teadlased on leidnud seose lühikeste uinakute ja õnnelikkuse vahel. Lisaks hõlbustavad need keskendumist ja tootlikkust.

Magamine annab hulga kasusid, alates sellest, et tõstab tootlikkust ja kaitseb südamehaiguste vastu. Tuleb välja, et ka lõunauinakul on omad hüved, nii et «iluuni» võiks ka «õnneune» nime kanda, kirjutas The Independent.

Professor Richard Wiseman Hertfordshire ülikoolist räägib, mida eelnevad uuringud on näidanud alla 30-minutiliste uinakute kohta: «Need hõlbustavad keskendumist, tootlikkust ja loovust. Uued avastused annavad ahvatleva võimalikkuse ka selle kohta, et võid väikest uinakut tehes ka õnnelikumaks saada.

«Samuti aga seostatakse pikemaid uinakuid erinevate terviseriskidega ning see tuleb välja ka meie tulemustega.»

Edinburghis vastasid tuhat inimest psühholoogilistele küsimustele, mis uurisid nende lõunauinakute harjumusi. Vastuste järgi hinnati lõunauinaku tegijate õnnelikkuse määra.

Tulemused näitasid, et päeval pisut põõnutajad said viiepalliskaalal tulemuse 3,67, mittemagajad 3,52 ja pika une tegijad 3,44.

Samuti selgus, et 66 protsenti lühikese uinaku tegijatest tundsid end õnnelikena. Samas oli «õnneseeni» pika une tegijate seas 56 protsenti. Järelikult on väikse uinaku ja hea enesetunde vahel märkimisväärne seos.

Lisaks avastas uuring, et kui 43 protsenti selles osalejaid vanuses 18-30 tegid pikki uinakuid, siis seda tegid ainult 30 protsenti üle 50-aastaseid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles