Tervisetreener Triinu Tamsar: 8 asja, mis juhtuvad suitsetamisest loobudes

Külli Haav
, terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Triinu Tamsar, tervisetreener, Confido Erameditsiinikeskus
Triinu Tamsar, tervisetreener, Confido Erameditsiinikeskus Foto: Erakogu

Mis juhtub inimese keha ja meelega pärast seda, kui tuhatoosi on kustutatud viimane koni? 

«Inimese keha hakkab kiiresti taastuma, kui suitsetamine lõpetada,» kinnitab tervisetreener Triinu Tamsar Confido erameditsiinikeskusest.

Mis juhtub kehaga, kui suitsetamisest loobuda.
Mis juhtub kehaga, kui suitsetamisest loobuda. Foto: Aarne Seppel

Tervisetreener aitab inimesel murettekitavaid harjumusi muuta.

Suitsetamisest loobujatel tuleb tema sõnul valmis olla võõrutusnähtudeks, nagu näiteks ärevus, värin, südamekloppimine ja ärrituvus.

Kuid kui jääda endale kindlaks ja võtta vastu pakutud abi arstidelt ja lähedastelt, hakkab juba mõne päevaga füüsiliselt kergem.

Tavaliselt läheb Tamsare hinnangul 2–4 nädalat, kuni võõrutusnähud täiesti kaovad. Loobujatele on ta vajadusel toeks kogu raske võõrutusprotsessi kestel.

Kõige tähtsam on inimese enda tahe

Tamsarele on esmane ja kõige tähtsam komponent suitsetamisest loobumisel inimese tahe. Edasi aitavad juba vajadusel ka arstid, psühholoogid, lääne- ja idamaade teraapiad ja väikesed nipid, nagu C-vitamiini võtmine. Koos saab leida lahendused, mis aitavad end paremini tunda ja ennetada terviseprobleeme ka tulevikus. Ühtlasi õpetab treener, kuidas vältida vanasse rutiini tagasi vajumist.

Suitsetamine mõjutab negatiivselt paljusid organeid

Tamsare sõnul mõjutab suitsetamine peaaegu iga organi tööd meie kehas, näiteks südant, veresoonkonda, kopse, silmi, suud ja närvisüsteemi.

«Kõige sagedasemad probleemid suitsetajatel on hingamisteede probleemid, näiteks astma ja krooniline köha, samuti südamehaigused ja insult,» kinnitas Tamsar.

Ka võib keha vitamiinipuudusest teada anda katkiste küünte, juuste ja kiiresti vananeva naha näol.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles