Kas vägivaldsed videomängud ikka muudavad lapsed agressiivseks?

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Paljud vanemad tunnevad muret, et sõja- ja tapmismängud võivad muuta lapse ajapikku agressiivseks. Hiljutine uuring vaidleb sellele arvamusele aga vastu. 

Lisaks lapsevanematele on ka paljud varasemad uuringud toonud välja, et vägivaldsed videomängud panevad lapsed aja jooksul agressiivsemalt mõtlema, kirjutab The Irish Times. Arvatud on ka seda, et kui noorukeid koolis või kodus provotseeritakse, on oht, et nad reageerivad sellele sarnaselt videomängudes nähtule.

Hiljutine saksa teadlaste tehtud uuring aga näitas, et pikaajalisel vägivaldsete videomängude mängimisel ei ole seost lapse agressiivsemaks muutumisega.

Teadlased kasutasid oma uuringus funktsionaalse magnetresonantstuvastuse (fMRI) tehnikat. Ajuskaneeringud näitasid, et lapsed, kes armastavad videomänge, ei reageerinud emotsionaalselt provokatiivsetele piltidele agressiivsemalt, võrreldes lastega, kes videomänge ei mängi.

Uuringutegijate sõnul võib videomängudel olla lastele teinekord hoopis positiivne mõju. See treenib käte ja nägemise omavahelist koordinatsiooni ning on abiks autistlikele lastele emotsioonide väljendamiseks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles