Süüa või mitte süüa? Kogu tõde hallitanud toidu kohta (5)

Külli Haav
, terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hallitanud apelsin teiste hulgas.
Hallitanud apelsin teiste hulgas. Foto: Steven Heap / panthermedia.net

Kuidas hoida tasakaalu tervise ja soovi vahel toitu mitte raisata? Kui tegu on hallituselaikudega kõval juustul, võib jupikese maha lõigata, aga hallitanud leib oleks parem ära visata. Mis veel?

Hallitanud toidu puhul ei tee asja halvaks ainult vastik maitse, vaid ka toksiinid, mida hallitusseened eraldavad. Kuna seeneniidistik ei pruugi nähtav olla, on raske otsustada, mis ulatuses toit hallituse lähedalt mürgine võib olla, kirjutab ABC News.

Suurema vedelikusisaldusega ja pehmed toiduained on ohtlikumad

Kaks olulist faktorit, mida jälgida, on toidu vedelikusisaldus ja selle tihedus. Kuna kõva juust, nagu näiteks parmesaan, sisaldab vähe vett ja on struktuurilt kõva, siis katab «karvane» kiht ainult selle välispinda. Nii, et kahjustunud osa ja lisaks veel paari sentimeetrit ära lõigates peaks ülejäänud juust tarvitamiskõlbulik olema.

Saia ja leivatoodete puhul on aga teised lood: need tuleks tervenisti ära visata, sest seened võivad kasvada ka seespool, enamal osal kui silmale nähtav.

Samuti kui jogurtil kasvab juba hallitus, võib see sisaldada ka juba kahjulikke baktereid, mis kõhu lahti teevad. Pigem tuleks see ära visata, pole mõtet haigusega riskida.

Väikese happesisaldusega toidud nagu piimatooted: jogurtid, kodujuust, dipikastmed, võivad suurema tõenäosusega riski põhjustada.

Hallitusseened tekitavad mürgiseid ühendeid

Toidus võib kasvada eri sorti hallitusseeni, kõige tavalisemad on Aspergillus ja Penicillium ning Bortrytis, mis moodustab «karvkatte» maasikatele.

Enamik hallitusest tekkivaid toksiine kuumtöötlemist ei karda ning küpsetades ei hävi. Hallitus kasvab ka külmkapis ja suudab üle elada ka sügavkülmutamise. Samuti ka soolase, magusa ja happelise keskkonna.

Hallitanud toidu söömine teeb haigeks kariloomi ja võib tappa koeri.

Kuid enamik hallitusest tekkinud toksiine ohustavad tervist, kui neid süüa pikema aja vältel. Paljud ühendid põhjustavad vähki ja neid seostatakse maksavähiga.

Millised toiduained tuleb ära visata ja mida saab päästa?

Kui silmad hallitust, viska prügikasti:

  • Pehmed juustud, ühepajatoidud, pehmed puuviljad nagu marjad, virsikud ja nektariinid.
  • Poorsed toidud nagu saiad, koogid, keeksid – kas siis kui näed vaid väikest hallituselaigukest.
  • Hallitusjuustud, kui hallitus on teist värvi, kui originaalis oli.
  • Moosid, kuna moos on vedelavõitu ollus, ei õnnestu lusikaga hallitust täielikult eemaldada.
  • Peekon ja viinerid.
  • Jogurt, hapukoor ja pehmed juustud.
  • Pehmed puu- ja köögiviljad.
  • Saiatooted ja küpsetised.
  • Maapähklivõi, pähklid ja kaunviljad.
  • Moosid ja marmelaadid.
Hallitusjuust
Hallitusjuust Foto: PantherMedia / Scanpix / Jiri Hera

Toiduained, mida võib süüa, kui hallitus ära lõigata:

  • Kõva salaamivorst – kraabi hallitus pealispinnalt maha.
  • Kõvad laabijuustud, lõika maha ka 2,5 cm osa hallituse ümbert. Ära lase noal hallituse vastu puutuda ja kata juust uue kile või paberiga.
  • Kõvad puuviljad ja köögiviljad – väiksed hallituslaigud saab välja lõigata või uuristada.
Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles