Savisaart opereerinud tippkirurg Peep Talving tahaks meditsiini raha juurde

Külli Haav
, terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Traumakirurg Peep Talving.
Traumakirurg Peep Talving. Foto: Liis Treimann

«Eesti traumahaiglad ehk regionaalhaiglad vajavad vahendeid, kuna raske trauma ravi on väga kallis ja rahastus vajab poliitilisi otsuseid,» sõnas Talving. 

Samuti vajab Eesti tema kinnitusel mitmekesiste oskustega traumakirurge.

«Eestis on vähe all-round traumakirurge, kes tegeleksid raskete vigastustega päevast päeva,» leiab pärastlõunal Tartu Ülikoolis oma inauguratsiooniloengut pidanud dr Peep Talving.

Klassikalised Eesti traumakirurgid on tema sõnul enamasti ortopeedilised kirurgid, kes tegelevad luumurdude raviga, mida on Eesti traumahaigetel rikkalikult. Muude kehaosade vigastuste ravi hulgitraumade korral on jaotatud väga paljude erialade vahel.

Eesti traumakirurgid päästavad raharaskustele vaatamata elule pea samapalju inimesi kui USA omad

2015. aasta arsti tiitlit kandva Peep Talvingu missiooniks on luua süsteem, et traumaga raskes seisus haiglasse sattunud inimene võimalikult kiiresti, «kuldse tunni» jooksul, pädevat abi saaks ja nii surmi ära hoida. Praegu on erakorralise kirurgia teadusgrupi uuringute järgi rasketesse traumasesse suremus 16,4 protsenti, mis pole Talvingu sõnul halb tulemus.

Eriti Ameerika rahvusliku trauma andmebaasiga võrreldes, kus 130 000 raskelt vigastatu hulgas suremus oli esimese astme traumakeskustes 14,9 protsenti.

Ressursid traumakirurgiale on USAs ja Eestis väga erinevad

Eelnevalt on Talving rääkinud, et varustuse poolest on Eesti tase võrreldes USAga kardinaalselt erinev: «Aparatuuri poolest Eesti investeerib 6 protsenti SKTst tervishoidu, USA 19, seega neil on rohkem edasiarendatud ja kallimat kirurgilist varustust ja tehnikat. Palju asju on ka Eestis olemas, selle 6% pealt on tervishoid tehtud päris efektiivseks.»

Lisaks on Talvingu sõnul väga oluline vigastuste teadustöö rahastamine Eestis.

Doktor Peep Talving pidas täna kell 16.15 Tartu Ülikoolis oma inauguratsiooniloengu teemal «Vigastuste epideemia kirurgi pilgu läbi».

Akadeemik ja praktik

Akadeemilise baasi sai Dr. Talving esmalt  arstiteaduse õpinguil Tartu Ülikoolis ning seejärel Rootsis Karolinska Instituudis. Järgmiseks viis töö ta New Yorki Bronx Municipal Hospitali ning Groote Schuur Hospitali Kaplinnas Lõuna-Aafrikas.

Doktorikraadi kaitsmise järel Karolinska Instituudis 2006 tegi ta Kaplinnas traumakirurgia profileeritud koolituse ja töötas Karolinska ülikoolihaigla erakorralise kirurgia keskuses kuni 2008. aastani.  Enne Eestisse naasmist 2013. aastal töötas dr. Talving Los Angelese maakonna ja Lõuna-Kalifornia ülikooli haigla traumakirurgide meeskonnas traumakirurgi ja õppejõuna.

Praegu on ta Põhja-Eesti Regionaalhaigla kirurgiakliiniku ülemarst, Tartu Ülikooli arstiteaduskonna professor ning Tartu kirurgiakliiniku arst-konsultant. 2015. aastal pälvis ta Aasta Arsti tiitli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles