Miks meestel pole peenises konti? (1)

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pruunkaru peeniseluu baculum.
Pruunkaru peeniseluu baculum. Foto: Wikimedia Commons

Šimpansidel on see, pesukarudel ka. Morskadel isegi 61 sentimeetri pikkused. Miks siis inimsoo tugevamal poolel pole peenises luud? 

 Briti teadlased arvavad end tõele lähedal olevat: «Monogaamia võis  peenisest luu  välja võtta,» ütles Matilda Brindle Londoni kolledži ülikoolist NBC Newsile.

Paistab, et peeniseluu aitab isastel paaritumisel pisut kauem vastu pidada ja nii tõenäolisemalt ise isaks saada, mitte anda seda õigust kellelegi hiljem üritajale.

Inimsoost isased kalduvad monogaamiale ning ei pea seetõttu liiga palju muretsema, et keegi nende kaaslasega intiimselt aega veedaks, seetõttu nad ka seda luud ei vaja.

Peeniseluu, teadusliku nimega baculum, teeb loomadel seksi lihtsamaks. «Baculum toetab ja kaitseb isase peenist füüsiliselt ning aitab spermat emase emakakaela juurde kanda,» selgitas teadlane.

Miks meestele peeniseluu puudub?

«Arvatavasti sellepärast, et nad ei vaja seda,» ütles Brindle,« keskmine mees võib ejakuleerida või ejakuleerib kaheminutilise penetratsiooni jooksul».

Aga šimpansid, kelle aju on sama suur kui nende munandid, võivad ejakuleerida sekunditega. Inimestel on seevastu midagi, mida ahvidel pole – abielu.

Enamik inimkogukondi on monogaamsed, või kui polügaamia on lubatud, võivad mehed seksida rohkem kui ühe naisega. Brindle sõnul ei pea inimsoo isased seetõttu nii palju konkurentsi pärast muretsema.

Teine põhjus seisneb samuti konkurentsi vähesuses – inimesed seksivad aasta läbi, samas kui loomadel on jooksu- või innaaeg mõnel korral aastas.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles