Milline äpp hävitab noorte vaimset tervist?

Külli Haav
, terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilditöötlusega on naise figuuri kohendatud.
Pilditöötlusega on naise figuuri kohendatud. Foto: adme.ru

Instagram on noorte vaimsele tervisele kõige kahjulikum sotsiaalmeedia kanal, näitas Inglismaal tehtud raport. 

Ühendkuningriigi rahvatervise ühing uuris, kuidas erinevad sotsiaalmeedia platvormid mõjutavad tervist ja heaolu: ärevust, depressiooni, enese identifitseerimist ja kehakuvandit.

Uuringust nimega #StatusofMind  võttis osa 1500 noort vanuses 14-24 aastat.

Youtube'il leiti olevat kõige positiivsem mõju, sama ajal kui Instagram, Snapchat, Facebook ja Twitter avaldasid noorte vaimsele tervisele kahjulikku mõju.

Sotsiaalmeedia isoleerib noori

Piltidest üleküllastunud äpp Instagram, millel on üle maailma 700 miljonit kasutajat, sai halva mõju eest vaimsele tervisele esikoha. Seda eriti noorte naiste hulgas, kirjutas eelmise nädala lõpus avaldatud uuring.

Instagram suunab neide «võrdlema end ebarealistlike, järeletehtud, filtreeritud ja photoshop'atud versiooniga tõelisusest» nagu kirjeldas raporti autor Matt Keracher.

«Instagram paneb tüdrukuid ja naisi otsekohe tundma, nagu nende keha poleks piisavalt hea, sest inimesed kasutavad filtreid ja tuunivad oma pilte, et täiuslikud välja näha,» kommenteeris anonüümne naissoost vastaja.

Probleemi lahendamiseks kutsus ühing sotsiaalmeedia kanaleid tegudele, et noored ei paneks end ebatäiuslikuna tundes meediasse üles töödeldud pilte.

Snapchat? Tänan, ei, ma olen eelmisel aastatuhandel sündinud

«Me ei küsi, et kanalid keelaksid Photoshopi või filtrid, vaid teavitaksid, kui pilditöötlust on kasutatud, et neid tõe pähe ei vaadataks,» lisas ta.

Uuring järeldas, et Instagram mõjutas negatiivselt kehakuvandit ja unerütmi ning andis FOMO tunde (fear of missing out – hirm millestki ilma jääda). Samas aga oli äpp oma noortele kasutajatele ka hea vahend eneseväljenduse ja identiteedi osas.

YouTube oli ainus sotsiaalmeedia platvorm, mis uuringu järgi avaldas noortele selgelt positiivset mõju.

Mida kauem, seda kahjulikum

Aruandes leiti, et asi pole selles, et noored suhtlevad sotsiaalmeedias, vaid ka selles, kui kaua nad selles suhtlevad. Sotsiaameedia on ekspertide sõnul rohkem sõltuvust tekitav kui sigaretid või alkohol.

Noored, kes veedavad rohkem kui kaks tundi päevas suhtlusvõrgustikes, kurdavad tõenäolisemalt halba vaimset tervist, sealhulgas psühholoogilist stressi, selgitas raport.

Edetabel:

1. Youtube (ainuke hea mõjuga kanal)

2.Twitter

3. Facebook

4. Snapchat

5. Instagram (negatiivseim)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles