Tippkirurg Talving: Manchesteri arstide jaoks ei ole praegu tegu katastroofi mõõtmetega

Külli Haav
, terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peahaavaga mees Mancester Arenal toimunud enesetaputerroristi rünnaku järel.
Peahaavaga mees Mancester Arenal toimunud enesetaputerroristi rünnaku järel. Foto: ICTV

Traumakirurg Talvingu sõnul ei ole olukord Manchesteri piirkonna jaoks katastroofi mõõtmetega, vaid massiliste kannatanutega situatsioon.

«Pommiplahvatuse vigastused on mitmesugused,» loetles Peep Talving, kes relvadest tekkinud traumadega tegelenud nii New-Yorgis, Kaplinnas Lõuna-Aafrikas ja Ameerika Ühendriikides.

Pommiplahvatused annavad mitmeid vigastusi:

  1. Esmane vigastus tekib löök- ehk rõhulainest, mis vigastab gaase sisaldavaid organeid nagu kõrvad, kopsud ja seedetrakt.
  2. Teisesed vigastused tekivad fragmentidest nagu šarpnelli fragmendid ja muud võõrkehad, mis lendavad plahvatusel kehasse.
  3. Lööklaine paiskab inimesed vastu objekte, mis kaasab kolmandat tüüpi vigastusi

Kõigepealt triaažitakse Talvingu sõnul kannatanud  otse sündmuskohal. Nad jagatakse abivajamiskiiruse järgi punasesse, kollasesse ja rohelisse kategooriasse ning surnud jäävad musta kategooriasse. 

Seejärel hakatakse vigastatuid lähimasse traumakeskusesse transportima prioritiseerituna vigastuste raskuse järgi.

«Esimese asjana tagatakse haiglas, et kannatanute hingamisteed on vabad ja vereringe on tagatud. Kuna plahvatus vigastab membraaniga organeid kus on gaase nagu trummikiled kõrvas ja kopsud ning kõhukoopa õõnesorganid, tuleb kindlaks teha, et põrutus pole neid vigastanud ning kopsus toimuks gaasivahetus,» täpsustas Talving.

Samuti tuleb vaadata, kas ohvritel on sisemised organid vigastatud, vigastusi kõhukoopas ja jäsemetel mida tehakse röntgen- ja kompuutertomograafiliste uuringutega,» lisas kirurg

See käib kõik kindlas järjekorras, Advanced Trauma Life Support ABCDE meetodi alusel, mille abil päästetakse raskelt vigastatute elusid esimese paari tunni jooksul. Dr. Talving koos Eesti ATLS meeskonnaga on tänaseks õpetanud Eestis juba 140 arsti ja plaanis on  10 aasta jooksul välja õpetada kokku 1000 arsti.

Tema sõnul ei ole situatsioon Manchesteri piirkonna jaoks katastroofi mõõtmetega, vaid masskannatanutega situatsioon.

«Manchester on raviteenuste osutajatega hästi varustatud, kannatanud transporditi kaheksasse erinevasse haiglasse. Meditsiinisüsteemile ei ole see Talvingu hinnangul katastroof, kuid suur probleem on loomulikult kommunikatsioon ja turvalisus: «Kas tegu oli ühe terroristiga, või järgneb uusi rünnakuid mis omab linna, regiooni ja riigi jaoks uusi ohte».

«Eesti arstide ja rahva mõtted ning kaastunne on praegu Manchesteri kannatanute ja nende lähedastega,» ütles kirurg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles