Perearsti abita haiged on kiirabile lisakoorem

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Kiirabi peaarst Raul Adlas.
Tallinna Kiirabi peaarst Raul Adlas. Foto: Peeter Langovits

Tallinna kiirabi peaarsti Raul Adlase sõnul on nende koormus selle aasta esimestel kuudel kõvasti kasvanud ning selle põhjuseks võivad olla perearsti abita jäänud haiged.

Kiirabisse pöörduvad need patsiendid, kes ei saa libedaga liikuda ning kelle perearst pole nõus tegema koduvisiite, samuti need, kes ei jõua oodata perearsti järjekorras, ning kolmas grupp on haiged, kes ootavad haiglaravijärjekorras, kuid kelle tervis enne haiglasse saamist halveneb, kirjutas Õhtuleht.

«Tervishoid on tervislik süsteem. Kui me kuskilt kättesaadavust halvendame, näiteks perearst ei tule koju, järjekord pikeneb, siis kuskilt peab keegi järele andma, ja see järeleandmise koht on kiirabi ja EMO (erakorralise meditsiini osakond – toim.),» ütles Adlas.

Perearstide liidu juht Ruth Kalda tunnistas, et koduvisiitide hulk on tõepoolest kahanenud, kuid seda põhjusel, et inimeste liikumisvõimalused paranevad ja nad saavad ise arsti juurde minna.

Samuti lisas ta, et vajaduse korral visiite ikkagi tehakse, ning kui arst leiab, et inimene peab viivitamatult perearsti juurde saama, võetakse ta ka järjekorras vahele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles