Millised haigused ohustavad, kui magad öösiti vähem kui kuus tundi?

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vähene uni võib muuta ka töötegemise keerulisemaks.
Vähene uni võib muuta ka töötegemise keerulisemaks. Foto: PantherMedia / Scanpix / Wavebreakmedia ltd

Magades öösiti alla kuue tunni kahekordistub südameinfarkti ja insuldi esinemise tõenäosus, kui kuulud nende haiguste riskirühma. 

Teadustööst selgus, et need, kel on metaboolne sündroom, II tüüpi diabeet, kõrge vererõhk ja kes on rasvunud, vajavad ellujäämiseks rohkem ööund kui kuus tundi, kirjutab New York Post. 

Pika-ajalisest uuringus osales 1344 patsienti, kelle und mõõdeti laboris. Osalejate keskmine vanus oli 49 eluaastat. Samuti on esimese uuringuga, kus jälgiti une pikkuse mõju enneaegsele surmale neil inimestel, kel esinevad levinud südamehaiguste riskitegurid. Teadlaste sõnul olid mõju eriti märgatav kõrgenenud vererõhu ja halva glükoosi metabolismi korral. Neil, kel esinesid riskifaktorid ja kes magasid öösel alla kuue tunni, oli 2,1 korda suurem tõenäosus surra südamehaiguse tõttu.

Tegemist oli vaatlusuuringuga, mistõttu ei saa tulemuste puhul garanteerida, et tegemist on põhjus-tagajärg suhtega. Samas tõestab uuring siiski seost unepuuduse ja enneaegse surma korral inimestel, kes kuuluvad südamehaiguste riskirühmadesse.  

Julio Fernandez-Mendoza Ameerika Penn State'i ülikoolist ütles, et uneajast hoolimine on oluline, kui inimene tabab alandada oma südamehaiguste- või insuldiriski. Ta lisas, et seda teemat tuleb kindlasti edasi uurida.  

Uuringu tulemused avaldati ajakirjas Journal of the American Heart Association.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles