Kolm internetis levinud ohtlikku väljakutset, mida iga lapsevanem peaks teadma (1)

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaalmeedias jagatud pilt, millel on näha soola ja jää väljakutse tekitatud nahakahjustused.
Sotsiaalmeedias jagatud pilt, millel on näha soola ja jää väljakutse tekitatud nahakahjustused. Foto: Instagram

Kuigi ka täiskasvanud võtavad mõnikord osa väljakutsetest, on tavaliselt just lapsed need, kes tajuvad kaaslaste survet ja ei taha teistest erineda ning võtavad seetõttu väljakutsetest osa.

Väljakutseid on erinevaid: mõned on naljakad (Mannekeeni väljakutse), teised veidi riskantsed (Tee ise ohtlik mängulima) ja kolmandad isegi kedagi abistavad (Jää-ämbri väljakutse), kirjutab CNN. Samas on mõnikord väljakutsed väga ohtlikud, näiteks toovad kaasa füüsilisi vigastusi või lõppevad lausa surmaga.

Sageli on väljakutsed sotsiaalmeediaga ja saavad populaarseks n-ö lainetena ehk mõni varasem väljakutse võib mingil ajahetkel taas populaarsust koguda. Enamik lapsi vaatavad väljakutsete videoid Youtube'ist vaid meelelahutuseks, kuid mõnikord otsustavad nad neid ka ise järele proovida. Väljakutsete puhul on sageli oluline ka filmimise aspekt. Lapsed filmivad teisi lapsi ja riputavad video hiljem Youtube'i. 

Hirmuäratavad väljakutsed:

  • Lämbumise/minestamise väljakutse

Selleks, et teisi lapsi minestama panna või lämmatada, vajutatakse kõvasti lapse rinnale või kopsude piirkonda. See on väga riskantne ja on lõppenud ka surmaga. 

  • Soola ja jää väljakutse

Kui panna korraga nahale soola ja jääd, siis tekib põletus ning selle väljakutse eesmärk oli taluda seda nii kaua kui võimalik. 

  • Sinivaala väljakutse

Üks hirmsamaid ja müstilisemaid väljakutseid. 50-päevase kursuse jooksul jagab anonüümne juht enesevigastamise ülesandeid, näiteks tuleb end lõikuda. Seda kuni 50. päevani, mil osaleja peab tegema enesetapu. Varasemalt räägiti, et see mäng on pärit Venemaalt ja seda seostati sealsete enesetappudega, kuid see info on väär. Sinivaala väljakutsega seotud rakendused ilmuvad ja siis need jälle eemaldatakse. Selle väljakutse puhul on kõige suurem risk teismelised, keda mõjutavad nii trendid kui ka meedia. 

Mida peaks lapsevanemana tegema?

  • Räägi oma lapsega 

Kuigi lapsevanem ei saa olla alati oma teismelise lapse kõrval, tasub talle varem väljakutsetest rääkida ning öelda, et enne neis osalemist tuleks vanemaga rääkida.

  • Pane ta mõtlema

Arutage väljakutse üle ja mõelge läbi iga aspekt, mis võib väljakutses osaledes valesti minna. 

  • Mõista sõprade-tuttavate survet 

Tänapäeval tajuvad noored kaaslaste või tuttavatena ka Youtube'i kanalite staare. Seega selgita lapsele, et kas ta ikkagi tahab, et temastki hiljem Internetis video leitav on. 

  • Püüa olla kursis 

Uuri oma lastelt, et millega nad tegelevad, isegi kui tundub, et nad ei taha vastata. Mõnikord on lapsed nõus rääkima rohkem teistest kui endast, seega küsi sõprade, kooli ja trendide kohta. Kui olete jõudnud avatud vestluseni, siis võid temalt uurida ka seda, mida ta arvab ohtlikest väljakutsetest. Võid ka küsida, mida ta arvab neis osalemise kohta.

  • Anna internetis käitudes head eeskuju 

Mõnikord on näiteks just vanemad need, kes lapse väljakutses osalemist salvestavad. Esialgu võivad need väljakutsed olla ohutud, kuid muutuda peagi juba ohtlikeks. Seega võid talle öelda, et osalete naljakas väljakutses koos ja filmite seda ainult siis, kui ta on nõus ning jagate seda vaid oma pereliikmetega. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles