Töötervishoiuarst Tiia Piho: lihaspingeid võib põhjustada ka stress

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TRT02: PROBLEEMID KUTSEHAIGUSTE M
TRT02: PROBLEEMID KUTSEHAIGUSTE M Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Toetan küll paljuski füsioterapeudi arvamust, kuid arstina tahaksin omalt poolt lisada, et inimene on väga keeruline tervik ja häire ühes organis võib mõjutada ka teiste organsüsteemide tööd.

Enamik tööga seotud luu- ja lihaskonna vaevusi (kutsehaiguse mõistes) tekib aja jooksul, kuid vahel piisab valu tekkeks ka lühiajalisest intensiivsest tööst, mida tehakse sellega mitte harjunud lihaseid-liigeseid kasutades. Kõige lihtsam näide võiks siin olla seljavalu, mis tekib nädalavahetusel aiamaal küürutades, või siis küünarliigeseprobleem pärast puudelõhkumist. Sellistel juhtudel taastutakse tavaliselt puhates, ka ilma eriravita. Tõsisemaks läheb asi aga siis, kuid sellist tööd tehakse päevast päeva ja taastumisaeg pole piisav.

Kindlasti on väga tähtis teha tööpäeva jooksul regulaarselt puhkepause. Siinkohal ei mõtle ma mitte suitsetamist või kohvijoomist, vaid lõdvestus- ja venitusharjutuste tegemist. Pidevalt seistes töötavatel inimestel, näiteks müüjatel, peaks olema võimalus puhkepausi ajal istuda, nn kontoriinimestel aga vastupidi – liikuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles