Kuidas šokolaadiallergiat ära tunda?

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõik inimesed ei saa šokolaadi süüa.
Kõik inimesed ei saa šokolaadi süüa. Foto: Panther Media / Scanpix / Roman Tsubin

Kuigi šokolaad on populaarne toiduaine, mis maitseb paljudele, on mõnel inimesel selle vastu hoopis allergia. 

Kuna šokolaad koosneb erinevatest koostisosadest, siis võib allergia olla neist ükskõik mille vastu, kirjutab Medical News Today. Tavaliselt koosneb šokolaad kakaopulbrist, mis on saadud töötlemise teel kakaoubadest. Seda pulbrit segatakse tavaliselt suhkru, rasva ja emulgaatrite, näiteks sojaletsitiiniga. Paljude šokolaadide tegemiseks kasutatakse lisaks  ka piimatooteid. Kuna koostisosi on üsna palju, siis võib inimesel olla üsna keeruline aru saada, mille vastu ta täpselt allergiline on. 


Üks võimalus on, et inimene on allergiline kakao suhtes. Kui inimene on allergiline kakao suhtes, siis reageerib keha kohe, kui süüa kakaod. 

Kakaoallergia sümptomid:

  • tekib nõgestõbi;
  • esinevad hingamisprobleemid; 
  • keel, suu või kurk läheb paiste;
  • esineb kähisevat köha;
  • iiveldus või oksendamine;
  • kõhukrambid.

Need sümptomid võivad viidata anafülaksiale, mis võib osutuda eluohtlikuks, kui sellega kohe ei tegelda.


Šokolaadiallergia puhul võib inimesel olla allergia ka piima vastu. Piimaallergia korral tekib tavaliselt tunni aja jooksul pärast piima tarbimist nõgestõbi, hingeldav köha ja iiveldus. Samas mõned sümptomid võivad esineda hiljem, näiteks mõne tunni või päeva pärast. 

Piimaallergia (hilisemad) sümptomid: 

  • limaeritus ninast või kopsudest;
  • maoärritus;
  • nahalööve või nõgestõbi;
  • köha;
  • kõhukrambid;
  • kõhulahtisus, mis võib sisaldada verd või lima.

Erandjuhtudel võib piimaallergiast tekkida anafülaktiline šokk, mis tekitab suus ja kurgus turse ning võib viia hingamistakistusteni, mistõttu tuleks sel juhul otsida kindlasti kohe arstiabi.


Üks võimalik šokolaadiallergia põhjus on ka kofeiinitundlikkus. Sajas grammis šokolaadis on umbes 43 mg kofeiini. Seda on umbes sama palju kui pooles kohvitassis. Inimestele, kellel on kofeiinitundlikkus, piisab juba sellest kogusest. 

Kofeiinitundlikkuse sümptomid: 

  • närvilisus või närviline käitumine;
  • ärevus;
  • seedimisega soetud probleemid, näiteks kõhulahtisus või kõhukrambid;
  • suurenenud südamelöögisagedus;
  • probleemid magamisega;
  • ärrituvus;
  • peapööritus;
  • peavalu. 

Harvadel juhtudel, kui mõni inimene on kofeiini suhtes väga tundlik, võib esinda ka nahareaktsioone, näiteks nõgestõbe või löövet. Kui inimene on kofeiini suhtes tundlik, siis võivad tal esineda eespool toodud sümptomid ka kohvi, teed või energiajooki juues.


Lisaks võib šokolaad sisaldada pähkleid, mis on üks levinud allergeenidest. Pähkliallergia korral võib tekkida allergia isegi siis, kui süüa šokolaadi, kus pole küll pähkleid, kuid mis on valmistatud samas tehases kui pähklitega šokolaad. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles