Kiire lahendus: beebipille saab pikendada lihtsa netivestlusega

Külli Haav
, terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Beebipillid.
Beebipillid. Foto: panthermedia.net / Brigitte Meckle

Tallinlanna Laura sai  häiriva kogemuse arstide vahel jooksmisega, kui avastas nädalavahetuse eel, et beebipillid on otsas. Ämmaemandaleht callmidwife.com pikendab pillide retsepti internetivestluse kaudu.

«Olin reedesel päeval Tallinna lähedal maakohas ning tuli alles keskpäeval meelde, et rasestumisvastaste pillide karp on tühi ja sama päeva õhtul oleks vaja juba uuest karbist tablett võtta,» rääkis Laura. Ta helistas perearstile, kuid arsti vahetus oli pool tundi tagasi lõppenud. Õhtuse vahetuse arst jättis ta abita, sest tema sõnul ei saa ta teise arsti patsiendile ravimeid välja kirjutada.

Jäi nädalavahetuseks beebipillideta

Seejärel pöördus Laura noortekabineti poole, kus tavaliselt günekoloogi külastab ning rääkis oma loo, et ei saa kohale tulla, kuid vajab korduvretsepti.

«Nemad ei saanud aga ka mind aidata, sest kordusretsepti saamiseks peab kindlasti füüsiliselt kohale tulema ja saatsid mind perearsti jutule,» kurtis Laura, et seega oli ta tagasi alguses ning ilma pillideta terveks nädalavahetuseks.

Murekõnesid, et rasestumisvastased tabletid on mitmeks päevaks maale sõites ununenud linna või ka vastupidi ning oma arst või ämmaemand ei ole retsepti pikendamiseks hetkel kättesaadav, tuleb ämmaemanda nõuandetelefonile 12252 sageli.

Kordusretsepti saab interneti teel

Kiire vajaduse korral saavad ämmaemandad callmidwife.com lehel veebivestluses hormonaalsed rasestumisvastased vahendid välja kirjutada.

Samuti võib internetivestluse teel saada retsepti muudele ravimitele nagu tupepõletike lokaalseks raviks mõeldud infektsioonivastased ravimid ja rasedusaegse aneemia või põiepõletiku ravimid.

Teenus ei ole mõeldud esmakordseks rasestumisvastaste vahendite väljakirjutamiseks, vaid juba väljakirjutatud ravimi retsepti pikendamiseks.

Teenus maksab 5 eurot, eelnevalt tuleb ID-kaardi või mobiil IDga sisse logida

Digiretsepti väljakirjutamiseks tuleb enda isik esmalt ID-kaardi või mobiil-ID abil avalehel tuvastada.

Kordusretsept netivestluse vahendusel maksab 5 eurot, pärast makse tegemist saab ämmaemand retsepti välja kirjutada.

Seni on muude võimaluste puudumisel pidanud paljud patsiendid retsepti pikendust paluma EMOst. Näiteks Ida-Tallinna keskhaigla naistekliiniku erakorralises vastuvõtus on rasestumisvastaste vahendite korduvretsepti väljastamise teenuse hind 50 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles