Teadlased: lehmapiimata kasvanud lapsed on lühemad

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laste piimatarbimine oleneb sageli ka lapsevanema otsustest, kas seda talle anda või mitte.
Laste piimatarbimine oleneb sageli ka lapsevanema otsustest, kas seda talle anda või mitte. Foto: PantherMedia / Scanpix / Wavebreakmedia ltd

Lehmapiima alternatiive, näiteks soja-, mandli- või riisipiima, tarbinud lapsed on natuke lühemad kui lehmapiima tarbinud eakaaslased, leiti värskes uuringus.

Teadlased leidsid, et iga tassitäis lehmapiima alternatiive seostus laste keskmisest pikkusest 0,4 sentimeetrit lühema pikkusega kindlas vanuses, kirjutab CNN.

Uuringu juhtivautor dr Jonathon Maguire Toronto St. Michaeli haiglast selgitas, et lehmapiima alternatiive tarbivad lapsed on veidi lühemad kui samas vanuses lehmapiima joovad lapsed.

«Näiteks kolmeaastane laps, kes tarbis kolm tassi mitte lehmapiima, oli keskmiselt 1,5 sentimeetrit lühem,» ütles Maguire. Ta lisas, et kolmeaastase puhul ei ole see erinevus väga väike.

Teadlased uurisid 5034 tervet Kanada last vanuses 2–6 eluaastat. Uuritavate keskmine vanus oli 38 kuud, neist veidi üle poole olid poisid. Osalejad leiti üheksast perearstikeskusest aastatel 2008–2015.

Viis protsenti osalejatest tarbis vaid lehmapiima alternatiive, 84 protsenti jõi ainult lehmapiima ning kolm protsenti jõi mõlemat. Maguire'i hinnangul oli kõige üllatavam tulemus see, et laste pikkus olenes tarbitud piima kogusest.

Seda ei oska aga teadlased öelda, kas lehmapiima alternatiive joonud lapsed kasvavad teistele järele või mitte. Seda näitavat aeg. 

Uuringu kokkuvõte avaldati eile ajakirjas American Journal of Clinical Nutrition.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles