Kas näpuvurrid aitavad tõesti keskenduda ja vähendavad ärevust?

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fidget Spinner.
Fidget Spinner. Foto: Georg Kõrre/Postimees

Praegu populaarsust koguvad fidget spinner'id ei suurenda õpilase võimalusi teisi segamata niheleda ja sellega oma erksuse taset tõsta ilma näpuvurrile endale tähelepanu pööramata. 

Näpuvurri pelgaks keerutamiseks piisab mõne näpu harvast liigutamisest ning see tegevus ei ole füüsiliselt kuigi aktiivne, kirjutab ERRi teadusportaal Novaator.

Selleks, et vurri abil oma erksuse taset tõsta, tuleb sellega teha midagi enamat, näiteks hüpitada keerlevat vurri sõrmelt sõrmele nii, et see tasakaalus püsib. Selle tegevuse jaoks on aga tarvis keskenduda justnimelt vurrile ja sellega tehtavale. Tulenevalt tähelepanu piiratud mahust ei saa aga seejuures enam tõhusalt muule keskenduda. 

Seega võib näpuvurriga mängimine aidata näiteks rahuneda olukorras, kus muude mõtete mõtlemine tekitab ülemäärast ärevust, kuid samal ajal koolitöö sooritamist see siiski ei paranda.

Loe pikemalt Novaatorist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles