Kolmandik maailma rahvast on ülekaalus: eestlased Euroopas esirinnas (3)

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rasvumine on aina süvenev probleem.
Rasvumine on aina süvenev probleem. Foto: Daniel Leal-Olivas/PA Wire/PA Images/Scanpix

Enam kui kaks miljardit täiskasvanut ja last üle maailma on ülekaalus või rasvunud ja kannatavad kaalust tingitud terviseprobleemide käes. Näiteks Eesti meestest on ülekaalus 40 protsenti ja naistest 28 protsenti.

Peamiselt on inimeste üleliigne kaal tingitud linnastumisest, kehvast toitumisest ja vähesest liikumisest, kirjutab CNN.

Uuringu järgi on 20 kõige populaarsema riigi puhul kõige rohkem rasvunud lapsi ja noori täiskasvanuid, 13 protsenti, USAs. Samas Egiptus on 35 protsendiga esikohal näiteks täiskasvanute rasvumise osas. Kõige väiksemad rasvumise näitajad olid Bangladeshis ja Vietnamis, kus oli rasvunuid üks protsent.

Kokku oli uuringusse kaasatud 195 riiki ja territooriumit. 

Mis seisus on Eesti ja lähinaabrid? 

Eesti meeste seas oli ülekaaluliste osakaal 40 protsenti ja rasvunute osakaal 20 protsenti. Naistest oli ülekaalulisi 28 protsent ja rasvunuid ligi 26 protsenti. Eesti poistest oli ülekaalus 16 protsenti ja rasvunud ligi 6 protsenti. Ülekaalus oli Eesti tüdrukutest 10 protsenti ja rasvunud 5 protsenti. 

Näiteks Soomes oli ülekaalulisis mehi 52 protsenti ja rasvunud mehi 17 protsenti. Naistest oli ülekaaluliste osakaal 30 protsenti ja rasvunute oma 24 protsenti. Seega ülekaalulisi inimesi oli Soomes rohkem kui Eestis, aga rasvunuid samas vähem. 

Lätis oli aga ülekaalulisi mehi samas osakaalus nagu Eestis ehk 40 protsenti. Rasvunud mehi oli aga Lätis 18 protsenti ehk veidi vähem kui Eestis. Läti naiste seas oli ülekaaluliste osakaal 31 protsenti ehk nende osakaal oli veidi suurem kui Eestis. Läti naiste rasvumise osakaal oli 26 protsenti ehk sama nagu Eestis. 

Rasvunuid tuli juurde peaaegu igal pool 

Teadlased analüüsisid 68,5 miljoni inimesi andmeid aastatest 1980 kuni 2015, et saada teada peamised trendid, mis on seotud ülekaalu ja rasvumisega. Andmed pärinesid hiljutisest uuringust Global Burden of Disease, kus käsitleti peamisi haigusi, seisundeid ja vigastusi lähtuvalt vanusest, soost ja populatsioonist.  

Andmed näitasid, et inimeste arv, keda mõjutab rasvumine, on kahekordistunud alates 1980 aastast 73 riigist. Enamikes analüüsitud riikidest oli rasvunud inimesi juurde tulnud. Rasvunuid oli kõigis vanusegruppides rohkem naiste seas. 

Kui 2015. aastal oli 2,2 miljardit inimest olid rasvunud või ülekaalus, siis enam kui 710 miljonit neist määratletigi rasvununa. Lastest oli rasvunud 5 protsenti ja täiskasvanutest 12 protsenti.  

Miks on ülekaal kahjulik?

Ülekaalu seostatakse sageli südamehaiguste esinemisega. Ligi 40 protsenti ülekaalulistest inimestest suri seoses liiga kõrge kehamassiindeksiga. Samas ei olnud need inimesed rasvunud ja seetõttu järeldasid teadlased, et surmad esinesid peaaegu sama sageli nii ülekaaluliste kui ka rasvunute seas.  

Kehamassiindeks on inimese pikkuse ja kaalu suhe. Kui see jääb vahemikku 25 kuni 29,9, siis nimetatakse seda ülekaaluks. Üle 30 kehamassiga inimesi loetakse rasvunuks. 

Liigselt kaalus juurde võtvatel inimestel on kõrgem südamehaiguste-, diabeedi- ja vähiriski, rääkis üks uuringut läbi viinud Washingtoni ülikooli teadlane dr Christopher Murray. Ta lisas, et uusaastalubadus kaalust alla võtta peaks muutuma aastaringseks pühendumiseks. 

Uuring avaldati ajakirjas New England Journal of Medicine. Sealt näeb ka tabelit kõigi uuringus osalenud riikide ülekaalu ja rasvumise näitajate kohta. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles