Video: kuidas silmatilku õigesti kasutada? (1)

Külli Haav
, terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tilgutades sobilikke silmatilku õigesti, hoiad silmi ärritumast ning säästad aega ja raha.

Kui silmad on ärritunud, kipitavad ja punetavad, võib olla probleem silmade kuivusega. Samamoodi on ka silmade liigne vesisus sageli tingitud kuiva silma sündroomist. Sel juhul on abiks silmatilgad.

«Tänapäeva elukeskkond soodustab kuiva silma teket,» selgitas Apotheka proviisor Merle Niglas. «Konditsioneerid, ventilatsioon ja kuiv õhk, pidev ja pikaaegne telefoni- ja arvutiekraani vaatamine, kontaktläätsede kandmine, suitsetamine ja allergiad.»

«Teinekord on põhjused haigustes, mida inimene põeb ja ravimites, mida ta tarvitab. Erinevate põhjuste summana võib kuiva silma sündroom ka korduvalt esineda ja inimese elukvaliteeti häirida,» lisas ta.

Leevendusi nii silmadele kui ka laugudele

Samas on seda tema sõnul lihtne ära hoida: alustades näiteks kunstpisarate ehk niisutavate silmatilkade kasutamisest, vajadusel võib kasutada ka silmageele või lausa salve. Raskematel juhtudel peaks kindlasti pöörduma arsti poole.

Ka silmalaul on omaette hügieen, kus lau serva põletiku puhul saab abi spetsiaalsest toodetest nagu geel ja puhastusvahendid.

«Väga mugav on kasutada silmapihustit, mida saab pihustada kinnistele silmadele, see on hügieeniline kõikidele pere liikmetele,» soovitas proviisor.

Nõuanded, mida tasub silmatilkade puhul tähele panna:

  • Esimestel nädalatel kasuta tilku vähemalt paar-kolm korda päevas.
  • Pese käed, ava pudelike, aja pea kuklasse, tõmba lau serva veidi allapoole ja tilguta kumbagi silma tilk. Hoia veel asendit, et tilgad ühtlaselt jaotuksid. Vajadusel suru õrnalt näpuga pisarakanalile, et vedelik liiga kiirelt maha ei voolaks.
  • Ära puutu pudelikese otsa näpuga ega suru seda silma vastu.
  • Pudelit avades kirjuta sellele peale avamiskuupäev.
  • Kui kasutad kontaktläätsi, veendu, et silmatilgad sobiksid ka läätsekandjale.
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles