Meditatsioon ja jooga parandavad sind sügaval sisemuses (1)

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rannal lõõgastumine tehes joogat või mediteerides mõjub hästi nii kehale kui vaimule.
Rannal lõõgastumine tehes joogat või mediteerides mõjub hästi nii kehale kui vaimule. Illustratsioon: Panther Media/Scanpix

Keha ja meele praktikad, nagu meditatsioon, jooga ja Tai Chi, mitte ainult ei lõõgasta meid, vaid käituvad vastupidiselt stressile, mis põhjustab haigusreaktsioone ja depressiooni, näitab uuring. 

Coventry ja Radboudi ülikooli koostöös tehtud uuring vaatleb rohkem kui kümne aasta jooksul tehtud uuringuid, mis analüüsivad, kuidas meie keha on mõjutatud erinevatest keha ja meele praktikatest (inglise keeles mind and body interventions), mille hulgas näiteks meditatsioon ja jooga, kirjutatakse Coventry ülikooli kodulehel.

Ülikoolide eksperdid uurisid 18 uuringut 11 aasta jooksul, milles osales kokku 846 osalejat. Keha ja meele praktikate tegemise tagajärjel ilmnesid osalejate kehas molekulaarsed muutused, mis tõid kasu nii vaimsele kui ka füüsilisele tervisele.

Uurijad keskendusid muutustele geenide avaldumises ehk sellele, kuidas geenid aktiveerusid, et toota valke, mis mõjutavad keha bioloogilist ülesehitust, aju ja immuunsussüsteemi.

Osaledes stressirikkas olukorras käivitub inimese sümpaatiline närvisüsteem, mis on vastutav n-ö võitle või põgene reageeringu eest. Keha on õppinud toime tulema lühikeste n-ö võitle või põgene situatsioonidega, kuid pidev stressiolukorras viibimine viib kõrgema vähi- ja depressiooniriskini.

Uuringu järgi avaldub keha ja meele praktikate tegijatel vastupidine efekt - eelpõletikuliste geenide vähenenud avaldumine ja väiksem risk haigestuda põletikulistesse haigustesse.

Teadlased ütlevad, et n-ö põgene või võitle reaktsioon tekitab efekti, mis kaitseb ajutiselt immuunsussüsteemi. See reaktsioon mängis olulist rolli inimkonna küttide ja korilaste ajalooperioodis, sest siis oli kõrgem risk haavade põletikuliseks muutumiseks.

Tänapäeva ühiskonnas, kus stress on valdavalt psühholoogiline ja tihti pikaajaline, võib põletikueelsete geenide avaldumine samuti olla järjepidev ja pigem põhjustada psühhiaatrilisi ja meditsiinilisi probleeme.

Paljud inimesed saavad kasu keha ja meelt kaasavatest praktikatest, kuid uurijate sõnul ei tea veel paljud, et need hüved saavad alguse juba molekulaarsel tasandil.

Tegevused, nagu jooga või meditatsioon, jätavad rakkudesse molekulaarse jälje, mis pöörab ümber stressi või ärevuse tekitatud kahjuliku mõju meie geenidele. Kuid lihtsamalt öeldes juhivad keha ja meele praktikad DNA protsessi mööda teed, mis suurendab meie heaolu.

Uuring avaldati algselt ajakirjas Frontiers in Immunology.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles