Asjad, mis võiksid kindlasti olla laulu- ja tantsupeolise kotis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laulupidu.
Laulupidu. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Enamike eestlaste jaoks on laulu- ja tantsupidu selle aasta suvine tippsündmus, mida on terve aasta pikisilmi oodatud. Apotheka apteeker Kerli Valge annab nõu, mida peaks laulu- ja tantsupeoline endale kotti panema, et suursündmus tervisehädadeta kulgeks.

Veepudel

Olenemata sellest, kas paistab päike või sajab vihma, ei tohiks unustada vee tarbimist – isiklik veepudel võiks igal inimesel käepärast olla.

Päikesekaitse

Kui ees ootab tundidepikkune päikese käes viibimine, oleks rumal end päikesekaitsekreemiga mitte kaitsta. Päikesekaitsekreem tuleb valida vastavalt nahatüübile, kui nahk on hele ja õrn, tuleb kasutada tugevamat päikesekaitsefaktorit (SPF50). Päikesekaitsevahend tuleb nahale kanda 20–30 minutit enne päikese kätte minekut ning sellega ei tohi koonerdada.

Plaastrid

Hoolimata sellest, kas tegemist on esineja või pealtvaatajaga, jalanõud peavad olema mugavad ja nii-öelda sissekantud. Kui aga kõndimisest, vihmasest ilmast või valest jalanõuvalikust tekivad siiski valulikud villid, on hea, kui on käepärast villiplaastrid, mis kaitsevad hõõrdumise eest, aitavad leevendada valu ja õigel paigaldamisel püsivad mitu päeva hästi paigal. Kõige parem oleks ville aga ennetada, võttes kasutusele ville ennetava pulga. See on loodusliku koostisega mittemääriv toode, mis vähendab hõõrdumist märkimisväärselt.

Kätepuhastusvahend

Päeva jooksul tuleb ilmselt kasutada välitualetti, käia söömas, istuda murul või teepervel… Selleks, et käed ikka puhtad oleks, on mõistlik kotti pista antiseptiline kätegeel või käte puhastuseks mõeldud antiseptilised salvrätikud. Kui keegi ka põlve marraskile peaks kukkuma, on neist samuti abi. Selliseks juhtumiks võiks kotis olla ka haavasulgemisplaaster ja universaalsed plaastrid.

Valuvaigisti

Valu ei hüüa kunagi tulles. Kui on vaja valuvastaseid käsimüügiravimeid, siis paratsetamool on esmavalik nõrga ja mõõduka valu korral ning sobib hästi ka palavikualandajaks, paratsetamooli asemel kasutatakse ka ibuprofeeni. Annustamise kohta saab infot ravimi infolehest või apteegist.

Huulepalsam

Lõhenenud ja kipitavate huultega pole mõnus laulda. Huulepalsamid pakuvad efektiivset kaitsekihti huultele, mida muidu teeks naha lipiidkiht. Kattes huuled palsamikihiga, lukustab see niiskuse ning kaitseb huuli liialt kuuma või külma õhu eest, mis neid kuivataks ja kahjustaks. Päikeselise ilma korral võiks valida näiteks Sebamed huulepalsami, Blistex huulepalsami Protect Plus või Lips Sun huulepulga, mille SPF on lausa 30.

Vihmakeep, sokid ja salvrätikud

Eesti ilm on ettearvamatu, seetõttu tuleks valmistuda nii päikeseks, vihmaks kui ka tuuleks. Kindlasti võiks kotis olla vihmakeep, varusokid-põlvikud ning salvrätikud. Neil, kel immuunsüsteem nõrgem või kes on riietuse valikul hajameelsem, on suurem oht külmetuda. Siin aitab vana hea tõde – riietuda kihiliselt ja vastavalt ilmaolule kihte vähemaks võtta.

Copy
Tagasi üles