Tervisenõu: mida teha, kui põletad keele ära?

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõnikord ei jaksa ära oodata, et jook piisavalt jahtuks.
Mõnikord ei jaksa ära oodata, et jook piisavalt jahtuks. Foto: Panther Media / Scanpix / Alla Rudenko

Mõnikord teed või kohvi rüübates juhtub, et keel saab põletada ja muutub valusaks. Kuidas siis käituda ja mis pakuks valule leevendust?

Vastab Apotheka proviisor Janika Tähnas.

Põletuse korral on esmatähtis kiire jahutamine, et põletus ei süveneks. Mida kiiremini on võimalik keelt jahutada, seda kiiremini on lootust ka paraneda. Jahutuseks sobib hästi näiteks külm vesi – eriti hea kui keelt saaks hoida mõni minut külma jooksva vee all.

Kui see aga pole võimalik, siis võiks ära juua klaasitäie jahedat vett, hoides iga lonksu veidi aega suus. Vesi niisutab suud ja aitab hoida süljenäärmeid töös, mis omakorda puhastab suuõõnt bakteritest. Kui külma vett pole kohe käepärast, võib eeskuju võtta ka loomariigist ja keelt kümne sekundi kaupa suust väljas hoida.  

Mida ei tasuks süüa? 

Kindlasti peaks hoiduma kuumadest, vürtsikatest ja hapudest söökidest ja jookidest, mis mõjuvad valusale ja tursunud keelele ärritavalt. Ka teravate servadega toidud nagu pähklid, küpsised või kartulikrõpsud, võiks menüüst välja jätta. Pigem tasub süüa jäätist, jogurtit või suvist keefirisuppi.

Aga nii nagu haavadega ikka, on oluline hoida puhtust, et põletada saanud koht saaks paraneda. Seega pärast sööki tuleb kindlasti taas vett juua, et suus olevad toiduosakesed ning bakterid sinna pikemaks ajaks ei jääks, kuna see ärritab põletada saanud kohta

Antibakteriaalselt ja põletikulisele limaskestale rahustavalt mõjub kloorheksidiini sisaldava suuveega loputamine, seda tuleks teha kaks korda päevas ning mitte hambapesuga samal ajal.

Millal pöörduda perearstile? 

Kui keel on häirivalt valus, ei tasu sellele mingeid salve ja kreeme panna, küll aga võib võtta valuvaigistit – paratsetamooli või ibuprofeeni. Ka lusikatäis mett võib leevendust pakkuda. Kui aga keel on nädal pärast kõrvetamist ikka valus, tasub suhelda perearstiga. 


Loe ka teisi Tervisenõu lugusid:

Kas vaimse tervise probleemid võivad olla pärilikud?

Miks ei tohiks võtta valuvaigistit enne trenni minekut?

Keda ohustab lihasööjabakter?

Kuidas veenilaienditest lahti saada?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles