Miks merehaigus reisides kimbutab?

Karin Kivipõld
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merehaigus võib tekkida vanuse kasvades.
Merehaigus võib tekkida vanuse kasvades. Foto: Leung Cho Pan / PantherMedia / Scanpix

Merehaigus tekib, kui aju võtab vastu segast informatsiooni. 

Merehaigus tekib osadel inimestel bussi, auto, lennuki, lõbustuspargi atraktsiooni või muu transpordivahendiga sõites, kirjutab meditsiiniuudiste portaal HealthDay. Isegi kinoekraanile liiga lähedal istumine võib ajada inimese iiveldama.

Pennsylvania osariigi meditsiinikeskuse perearsti Dr. John Messmeri sõnul tekib merehaigus, sest aju ei saa aru, mis toimub. Aju võtab vastu infot silmadelt, mis näevad liikumist ning jalgadelt, mis puudutavad maad ning paneb selle kokku kõrvades asuva vestibulaarse süsteemiga, mis kontrollib tasakaalu.

Miks osad inimesed on merehaigusele vastuvõtlikumad kui teised,  pole kindel. Rolli võib mängida pärilikkus.

Oht jääda merehaigeks suureneb vananedes, sest vestibulaarne süsteem väsib, ütles Pennsylvania osariigi meditsiinikeskuse kliiniline neuroloog Dr. Sankar Bandyopadhyay.

Neuroloog Bandyopadhyay sõnul on merehaigust võimalik peletada.  

Autoga sõites tuleks lasta aken alla ning hingata värsket õhku. Pilku ei tohiks hoida lähedal asetsevatel liikuvatel objektidel, vaid horisondil või kaugemal asetsevatel asjadel.

Lennates tuleks istuda akna äärde, rongis, aga näoga sõidusuunas. Veel aitavad merehaiguse vastu silmade sulgemine, vee joomine, öösel väljapuhkamine ning hingamis- ja lõdvestustehnikate kasutamine.

Kui eeltoodud võtted ei aita, tuleks enne arstil retseptiravimite välja kirjutada laskmist proovida merehaiguse vastaseid käsimüügiravimeid, soovitab Bandyopadhyay. 

Kui sõidu lõppedes merehaiguse sümptomid ei kao ning sellega kaasnevad kuulmisekaotus, kumisemine kõrvus või ülemäärane oksendamine, tuleks pöörduda arsti poole, lisas meditsiinikeskuse perearst Messmer.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles