Hüvitise esimesed päevad: kui suure summa eest hambaid on ravitud?

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täiskasvanute hambaravihüvitise kasutamisel peab patsient tasuma vähemalt 50 protsenti arvest.
Täiskasvanute hambaravihüvitise kasutamisel peab patsient tasuma vähemalt 50 protsenti arvest. Illustratsioon: Panther Media/Scanpix

1. juulist kehtima hakanud täiskasvanute hambaravihüvitist on tänaseks kasutanud üle 2400 inimese ligi 79 000 euro eest.

Täiskasvanute hambaravihüvitist pakub kokku üle saja hambaravikabineti üle Eesti, teatas haigekassa. Teenuseosutaja on olemas igas maakonnas ning lepingutaotlusi lisandub pidevalt. «Meil on hea meel, et nii paljud inimesed on esimese kümne päevaga jõudnud uut võimalust kasutada ja loodame jätkuvalt, et hüvitis julgustab inimesi senisest enam hambaid kontrollima,» sõnas haigekassa esmatasandi talituse juht Külli Friedemann.

Täiskasvanute hambaravihüvitis kehtib ainult haigekassa lepingupartnerite juures ja tervishoiuteenuste loetelus toodud esmavajalikele teenustele: vastuvõtt, diagnostika (sh röntgenülesvõtted), ravimi asetamine ja täidise paigaldamine, hamba eemaldamine, mädakolde avamine ja ravimine, juureravi, igemealuse hambakivi eemaldamine ja tuimestus.

Juhul, kui hambaarst osutab ka loetellu mittekuuluvaid teenuseid, tasub patsient nende eest vastavalt hambaarsti hinnakirjale. Hambaravihüvitis arvestatakse raviarvelt maha kohe maksmise hetkel. Hiljem ühtegi avaldust ega dokumenti esitama ei pea.

Alates 1. juulist 2017 kehtib täiskasvanud ravikindlustusega inimestele hambaravihüvitis 30 eurot aastas, kusjuures patsient ise tasub vähemalt 50 protsenti raviarvest. Rasedad, väikelapse emad, vanadus- ja töövõimetuspensionärid, osalise või puuduva töövõimega inimesed ning suurenenud ravivajadusega inimesed saavad aastas 85 eurot hüvitist ning tasuvad arvest vähemalt 15 protsenti ise.

Kui inimene on enne 1. juulit 2017 saanud hambaraviteenuseid ja talle kehtis varasem rahaline hüvitis kuni 28,77 eurot, lahutatakse seni kasutatud hüvitis 85 eurost maha. Varem kehtinud hüvitisi saab avalduse alusel haigekassast taotleda kuni 1. oktoobrini 2017.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles