Millal peab tegema puukentsefaliidi korduvvaktsiini?

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puuk.
Puuk. Illustratsioon: Panther Media/Scanpix

Korduvvaktsineerimise aeg oleneb nii inimese vanusest kui ka vaktsiinist ning sellest lähtuvalt peabki vaktsiini tegema kas kolme, velja või viie aasta tagant.

Eestis kasutatakse kahte vaktsiini, need on Ticovac ja Encepur, räägib Terviseuudistele terviseameti epidemioloogianõunik Kuulo Kutsar.

Püsivaks immuunsuseks puukentsefaliidi vastu tuleb inimest korduvvaktsineerida esimest korda kolme aasta pärast ning seejärel Encepuriga 12-49 aastaseid inimesi samuti iga kolme aasta tagant. Ticovaciga vaktsineeritakse 16-60 aastaseid inimesi iga viie aasta järel.

Erandiks on üle 49 aastased inimesed, keda vaktsineeritakse Encepuriga, üle 60 aastased, keda vaktsineeritakse Ticovaciga ning immuunpuudulikkusega inimesed, keda revaktsineeritakse iga kolme aasta tagant.

Lapsi vaktsineeritakse samasuguste immuniseerimisskeemidega ning laste vaktsineerimist võib alustada juba esimesest eluaastast.

Kuigi kogu Eestit võib pidada puukentsefaliidi ohupiirkonnaks, on rohkem nakatunuid Saaremaal, Ida- ja Lääne-Virumaal, Läänemaal, Pärnumaal ja Tartumaal. Loe rohkem puukentsefaliidi riskigruppidest ja ohupiirkondadest Kliinikust.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles