Raport: kunstlikud magustajad ei tule kaalulangetamisele kasuks

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstlikke magustajaid lisatakse mõnikord näiteks kohvile.
Kunstlikke magustajaid lisatakse mõnikord näiteks kohvile. Foto: Panther Media / Scanpix / Heike Rau

Kuigi kunstlikud magusained võivad tunduda hea variant tarbida vähem kilokaloreid ja koguda nii vähem kaalu, ei ole see teadlaste hinnangul tegelikult nii. 

Ajakirjas Canadian Medical Association Journal avaldatud raportis analüüsisid teadlased 37 kunstlike magustajate uuringut, saamaks teada, kas neist on kasu kaalulangetamisel, kirjutab TIME. Uuringutes analüüsiti kokku enam kui 400 000 inimese andmeid kümne aasta jooksul. Seitse neist uuringutest olid randomiseeritud kontrollkatsed. 

Selgus, et kunstlikud magusained ei aidanud inimestel kaalu kaotada. Selle asemel selgus vaatlusuuringutest, et regulaarselt kunstlikke magustajaid tarbinud inimestel oli kõrgem risk kaalutõusuks, rasvumiseks, diabeediks ja südamehaigusteks. 

«Ma arvan, et inimestel on arvamus, et kui ei ole kilokaloreid, siis ei tee see ka kahju,» ütles ülevaateuuringu autor Meghan Azad Kanada Manitoba ülikoolist. Uuringu autori sõnul pani see uurimistöö ta mõistma, et on rohkemgi kui vaid kilokalorid. 

Värske ülevaateuuring ütlebki, et kunstlikud magustajad ei ole mingisugune imerohi. «Kunstlike magusainete kasutamise kasuks rääkivate tõendid ei ole väga tugevad,» ütles professor Susan Swithers USA Purdue ülikoolist. Ta ei olnud eespool käsitletud uuringuga seotud, kuid uurib ka ise kunstlikke magustajaid. «Ma arvan, et me oleme jõudnud olukorda, kus võime öelda - need ei aita,» lisas Swithers. 

Samas ei saa jätkuvalt kindlalt öelda, et kunstlikud magusained teeksid inimese tervisele kahju. Vaatlusuuringutest saadud seosed magusainete ja terviseprobleemide vahel ei tõesta, et need terviseprobleemid tekkisid just kunstlikest magustajatest. Seoste puhul võivad mängida rolli ka teised tegurid, näiteks kunstlikke magustajaid tarbinud inimesed võivad tarbida rohkem ka töödeldud toitu, mida seostatakse kõrgema rasvumise- ja südameprobleemide riskiga. 

Ülevaateuuringu autor Azad ütles, et selleks on kindlasti tarvis lisauuringuid, mis kestaksid pikka aega. Teadlane lisas, et tema ise enam kunstlikke magusaineid ei kasuta. Varasemalt lisas ta neid oma kohvile. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles