Terviseriskid, mis varitsevad pärast insulti

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Insuldi korral tasuks kiiresti reageerida.
Insuldi korral tasuks kiiresti reageerida. Foto: PantherMedia / Scanpix / Ishay Botbol

Hiljutisest uuringust selgub, et insuldi järel pealtnäha täielikult tervenenud inimestel on kuni viis aastat pärast seda kõrgenenud risk südamerabanduse saamiseks või sellesse suremiseks.

26 366 inimest hõlmanud uuringust selgus, et insuldi või transitoorse isheemilise ataki (n-ö mini-insuldiga) seotud pikaajalised riskid on tõsisemad kui varasemalt arvati, kirjutab theaustralian.com.au. Seda isegi juhul, kui ei esine komplikatsioone.

Võrreldes samavanuste tervete inimestega, said insuldi üleelanud inimesed kaks korda suurema tõenäosusega uuesti insuldi või südamerabanduse ühe aasta jooksul pärast esimest insulti. Sama risk püsis neil kõrge järgneva viie ja rohkema aasta jooksul.

Inimesed, kes on saanud insuldi või nn mini-insuldi, seisavad teadaolevalt silmitsi 90-päevase ohuperioodiga. Seni on aga arvatud, et see hõlmab pigem inimesi, kel esinevad komplikatsioonid.

Uuringut juhtinud dr Richard Swartz Toronto Sunnybrooki tervise- ja teaduskeskusest tõdes, et aastate jooksul tuleb järgida riskide maandamise strateegiaid, saada meditsiinilist tuge ja teha tervislikke elustiilivalikuid.

Viis aastat pärast insuldi saamist oli 36 protsenti uuringus osalenutest surnud või saanud uue insuldi, südamerabanduse või muu terviseprobleemi, mis vajab pikaajalist hoolt.

Uuring avaldati ajakirjas Canadian Medical Association Journal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles