Teadlased vaidlevad: kas antibiootikumikuur tuleb ikka alati lõpuni teha?

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praegu on levinud arvamus, et antibiootikumikuur tuleks alati lõpuni võtta, et vähendada resistentsuse teket.
Praegu on levinud arvamus, et antibiootikumikuur tuleks alati lõpuni võtta, et vähendada resistentsuse teket. Foto: PantherMedia / Scanpix / Andriy Popov

Ekspertide hinnangul on aeg mõelda selle üle, kuivõrd õige on üldine soovitus  antibiootikumikuur alati lõpuni teha.

Ajakirjas British Medical Journal avaldatud artiklis ütlevad kümme Inglismaa teadlast, et praegu pole piisavalt tõendeid selle kohta, et antibiootikumide võtmise enneaegne lõpetamine soodustaks antibiootikumiresistentsust, kirjutab BBC.

Selle asemel soovitavad nad teha rohkem uuringuid, saamaks teada, kas enesetunde paranedes antibiootikumide võtmise lõpetamine aitaks vähendada üldist antibiootikumide kasutamist.

Lühemad ravimikuurid?

Üks selle seisukoha pooldajaid on professor Martin Llewelyn Brightoni ja Sussexi meditsiinikoolist. Ta leiab, et traditsiooniline pikaks ajaks välja kirjutatud antibiootikumide retsept tugineb arusaamale, et antibiootikumiresistentsus kujuneb siis, kui neid ei võeta piisavalt kaua ning haigus jääb ravimata.

Selle asemel leiab professor, et üha enam on tõendeid selle kohta, et lühikesed antibiootikumikuurid, mida kestvad kolmest päevast viie päevani, töötavad sama hästi. Ta mõistab samas, et on mõned erandid, näiteks tuberkuloosi korral võetud antibiootikumid võivad viia kiirelt resistentsuseni.

Inglismaa uurijad leiavad, et on oluline liikuda kaugemale üldistest soovitustest ja vaja oleks rohkem uuringuid, mis kaasaksid konkreetsete haigustega konkreetseid inimesi. Samas tõdetakse uuringus, et haiglad on praegu üle vaatamas antibiootikumide vajadust ning üha enam kirjutataksegi patsiendile välja lühem antibiootikumikuur.

Nii tekibki küsimus, kas antibiootikumide võtmise lõpetamine enne kuuri lõppu on mõttekas, eriti kuna patsientidel pole sageli võimalik oma tervist kohe pärast enesetunde paranemist haiglasse või mujale tervishoiuasutusse kontrollima minna.

Üldarstid: tehke ikka kuur lõpuni

Samas ütlevad üldarstid, et inimesed ei peaks ühe uuringu tulemuste põhjal oma käitumist muutma. Professor Helen Stokes-Lampard tõdes, et uuringutulemusi tuleb küll arvesse võtta, kuid ta ei soovita siiski nende põhjal põhjapanevaid järeldusi teha.

Professor lisas, et inimese parem enesetunne ja positiivsed arengud sümptomites ei tähendanud tingimata seda, et haigus oleks täieti likvideeritud. Stokes-Lampard leidis, et patsientidele on oluline anda selge sõnum. Tema soovitab öelda inimestele siiski, et antibiootikumikuur tuleb kindlasti lõpuni teha.

Briti tervisekaitseamet soovitab jätkata antibiootikumide võtmisel oma arsti soovituste järgimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles