Kuidas meri tervisele mõjub?

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laienete loksumine, mere lõhn, liiva tundmine varvastel ja rahustav vaatepilt kõik koos panustavad rannikuäärsesse lõõgastumisse.
Laienete loksumine, mere lõhn, liiva tundmine varvastel ja rahustav vaatepilt kõik koos panustavad rannikuäärsesse lõõgastumisse. Illustratsioon: Rinaldo Riva/Panthermedia

Rannikul elavad inimesed tunnevad end nii füüsiliselt kui ka vaimselt tervemana ning rannas viibimisel on teraapilised omadused, mis aitavad end n-ö välja lülitada.

Jaapani Kobe ülikooli teadlased leidsid uuringus, et rannikul elavad inimesed tundsid ennast füüsiliselt ja vaimselt paremini, võrreldes nendega, kes elasid sisemaal, vahendas nbcnews. Seda said nad teada küsitledes 518 inimest, kellest osa elasid ookeanivaatega kodus ja teised mitte. 

Sinisel värvil on heaolu tekitamisel suur roll, ütles kliiniline psühholoog Richard Shuster. «Sinine värv seostub tohutul hulgal inimestele rahutundega,» seletas Schuster. Ta lisas, et mere vaatamine muudab ajulainete sagedust ja viib meid kergemasse ja meditatiivsemasse seisundisse. Ameerika teadusarengu seltsi ajakirjas avaldatud uuringus leiti, et sinist värvi võib seostada ka loomingulisuse tõusuga.

Lisaks aitab lainete loksumine taaskäivitada aju, sest merehääled koos visuaalse pildiga aktiveerivad parasümpaatilise närvisüsteemi, mis vastutab selle eest, et oleksime lõõgastunumad ja tunneksime end rohkem m-ö praeguses hetkes.

Meretuule lõhn soodustab samuti lõõgastunud olekut. See võib tulla õhus sisalduvatest negatiivsetest ioonidest. Nendel hapnikuaatomitel on lisaelektronid ja sellist õhku leidub koskede ja ookeani läheduses, selgus ajakirjas Journal of Alternative Complementary Medicine avaldatud uuringus. Selles teadustöös pakuti välja, et negatiivsete ioonide teraapiat võib kasutada hooajalise afektiivse häire ravimisel.   

Veel muudab jalgade sooja liiva sisse panemine inimesed rahulikuks ja lõõgastunuks, ütles kliiniline psühhiaater Shuster.

Kuid ei saa jätta mainimata, et ranna nautimisega käib kaasas ka platseeboefekt. Mere äärde minnes ootavadki paljud inimesed, et sellega kaasneb rahu ja heaolutunne. Selle eest tuleb tänada telesaateid ja filme ning popkultuuri, mis kehastab rannaatmosfääri kui kohta, kus saab pingetest vabaneda.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles