Tähnid silmades näitavad päiksega liialdamist

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tähne silmades sai seostada sellega, kui hoolikalt inimesed end elu jooksul olid päikese eest kaitsnud.
Tähne silmades sai seostada sellega, kui hoolikalt inimesed end elu jooksul olid päikese eest kaitsnud. Illustratsioon: Shannon Fagan / Panthermedia / Scanpix

Tumedad täpid iirisel ei tekita vähki, kuid võivad viidata liigsele päikese käes olemisele. 

Uuring leidis, et tumedad täpid, mis ilmnevad silmaiirisel, ei ole vähkitekitavad, kuid võivad viidata teistele liigsest päiksese käes olemisest tulevatele probleemidele, vahendas webmed

Teadlased leidsid, et palju vabas õhus viibivatel inimestel, kellel täpid iirisel välja arenevad, võib olla suurem risk hallkae, kollatähni degeneratsiooni ja muude päikesevalgusega seotud haiguste väljaarenemiseks.  

«Kuigi päikesevalguse täpne roll silmahaigustes ei ole teada, on nüüd vähemalt tuvastatud biomarker, tähnid silmades, mis näitavad pidevat päikese mõju,» ütles uuringu autor ja silmaarst dr Christoph Schwab.

Uuringus vaadeldi rohkem kui 600 ujuja silmi Styria avalikes basseinides Austrias. Osalejad täitsid ka küsimustiku oma päikesekaitse harjumuste ja selle kohta kui palju aega nad elu jooksul päikese käes viibinud olid.

Uuring näitas, et silmatähnide arenemine oli seotud vananemisega, elu jooksul rohkemate päikesepõletustega ja eriti tõsiste päikesepõletuste saamisega, mis põhjustasid nahale ville.

Lisaks saadi teada, et tumedad täpid silmades olid tavalisemad heledamat värvi silmade puhul ja neil, kes ei olnud hoolsad päiksekreemi kasutamisel ja liigse päikesevalguse vältimisel.

Uurijad märkasid ka, et silmatähnid kalduvad olema madalamal iirise välisküljel. Nad oletasid, et kulmud ja nina võib ülemisele ja sisemisele silmaosale varju pakkuda, mis vähendab päikesekiirguse mõju ja riski silmatähnide tekkeks.

Uuring ilmus teadusajakirjas Investigative Ophthalmology & Visual Science.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles