Mida teevad plätud sinu jalgadega?

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Plätud sobivad randa ja veekeskusesse, kuid mitte igapäevaseks kõndimiseks.
Plätud sobivad randa ja veekeskusesse, kuid mitte igapäevaseks kõndimiseks. Illustratsioon: Graig Robinson/Panthermedia

Plätude igapäevane kandmine võib põhjustada jalgadele mitmeid terviseprobleeme, sest need jalavarjud ei paku jalale kõndimisel tuge.

Jalaravi kirurg dr Jacqueline Sutera seletab Bussiness Insiderile, miks pätud ei ole kasulikud jalanõud ja räägib, millised on plätude liigse kandmise pikaajalised mõjud.

Nende põhiline miinus on õhuke ja lame tald. Samuti ei piisa nendest kitsastest paeltest, et hoida jalga jalanõu küljes. Kandes varbavaheplätusid kalduvad varbad talla küljes püsimiseks liigselt haarduma ja see võib põhjustada erinevaid valusid, eriti kui plätusid väga palju kanda.

Sutera sõnul peaksid plätud jääma ainult rannas või basseinis käimiseks ja need ei ole mõeldud iga päev kandmiseks ja ringi kõndimiseks.

Levinud on plantaarfastsiidi ehk kukekannuse tekkimine, mis tähendab talla all asuva paksu fastsia ehk sidekirme põletikku. Sellega kaasneb kanna ja pöiakaare valu ning kui inimesel on juba jaladeformatsioone tekkinud, siis teevad plätud need hullemaks. Samuti kõõlusepõletik ja pahkluu vigastamine, sest jalg ei ole plätus stabiilne. Näiteks Halluks Valguse ehk jalanukiga on suure varba liiges nihestunud ja suure varba liigese juurde tekib muhk, mille tõttu võib olla raske jalanõusid leida ja see mõjub ka käimisel valulikult.

Hea uudis on see, et mõned plätud on paremad kui teised. Tuleks otsida sellised, millel on paksem tald ja ka paksem rihm ning kindlasti jalavõlvi tugi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles