VIDEO: hommikuvõimlemine, mis äratab koos päikesega

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nesty
Nesty Foto: Erakogu

Joogaõpetaja Nesty rääkis, et iidsest praktikast pärit päikesetervitus sobib hommikuvõimlemiseks valatult, sest äratab ja soojendab keha, valmistades meid eelseisvaks päevaks.

Joogaõpetaja Nesty video päikesetervitusest. Allikas: Nesty joogastuudio.

Indias teadmisi kogunud joogaõpetaja Nesty rääkis, et iidsest praktikast pärit päikesetervitus sobib hommikuvõimlemiseks nagu valatult, sest äratab ja soojendab keha, valmistades meid eelseisvaks päevaks.

Päikesetervitust võiks joogaõpetaja sõnul lisaks päeva alustamisele teha ka enne trenni, sest soojendab ja venitab erinevaid lihaseid. «See harjutuste kompleks arendab tervet selgroogu, sest selg on 12 erinevas asendis, saab venida nii ette kui taha, seljalihased on töös,» seletas ta.

Enne soojenda liigeseid

Kuigi päikesetervitus ergutab ja soojendab, on see siiski võrdlemisi intensiivne treening ja Nesty sõnul on vajalik ka enne tervitusega alustamist liigeseid soojendada, seda eriti algajate puhul. Kuna palju koormust langeb randmetele, põlvedele, jalalabadele ja seljale, tulevad kasuks randmeringid, sõrmede ja varvaste sirutamine ning jälle kõverdamine, «kassi» ja «lehma» asend. Viimane tähendab neljakäpukil olles vaheldumisi selja nõgusaks ja kumeraks tegemine. 

Võimle enda tempos

Videos nähtud harjutuste kompleksi võiks ideaalis korrata neli korda, Nesty sõnul piisab aga algajatele ja hommikuvõimlemiseks ka kahest korrast. 

Päikesetervitusest on arvukalt erinevaid versioone ning praegune tervitus ei sobi joogaõpetaja arvates kõigile. Ettevaatlikud peaksid olema seljavigastuste, südame- ja vererõhuprobleemidega inimesed, sest harjutused on seljale koormavad ja tempo intensiivne, rääkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles