Kaheksa toitu, mida peetakse ekslikult dieedi alustalaks

Karin Kivipõld
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toitumisekspertide sõnul peetakse teatud toite imetervislikeks, sest need on kallid ja neist räägitakse palju.
Toitumisekspertide sõnul peetakse teatud toite imetervislikeks, sest need on kallid ja neist räägitakse palju. Foto: Arne Trautmann / PantherMedia / Scanpix

Toitumisekspertide hinnangul peavad inimesed turunduskampaaniate tõttu n-ö supertervislikuks toite, mis seda tegelikult pole. Sageli puuduvad neil ka tervislikkust kinnitavad teadusuuringud.

Kanada registreeritud toitumisnõustaja Desiree Nilesen ütles, et teatud toidud on ülehinnatud. Rõhudes nende peaaegu maagilistele tervislikele omadustele, teenitakse müügi pealt suuri summasid, lisas ta. 

Ekspertide hinnangul ei tasu eeldada, et teatud toidud aitavad imekombel kaalu langetada või energiat anda. Samuti puuduvad paljude toitude väidetavate tervislike mõjude kohta teaduslikud uuringuid.

Goji marjad

Torontos elav toitumisspetsialist Kyle Byroni väitel on kõik marjad supertoidud. «Kõik marjad sisaldavad antioksüdante, mis hoiavad meid tervetena ja võimaldavad pikemat eluiga,» ütles ta.

Byroni sõnul puuduvad põhjapanevad uuringud selle kohta, et goji marjad oleks tervislikumad, kui teised marjad. Goji marjad on kallid peamiselt meediakära ja importimiskulude tõttu, lisas ta.

Kookosõli

Toitumisnõustaja Desiree Nielseni sõnul on veebilehekülgede arv, kus kookosõli imetoiduna reklaamitakse, šokeeriv. Ta kinnitab, et taimetoitlastele võib kookosõli olla oluline, sest sisaldab küllastunud rasva, mida taimetoidust ei saa, kuid tervislikumaks peab Nielsen oliiviõli.

«Kookosõli sisaldab keskahelalisi triglütseriide, mida keha eelistab kulutada, mitte säilitada,» ütles Nielsen ja lisas, et kui seda liigselt tarvitada, säilitab keha selle rasvana.

Klorella

Sinakasroheline vetikas klorella tõstab väidetavalt energiat ning sisaldab antioksüdante. Nielseni sõnul pole nende väidete kinnitamiseks tehtud piisavalt teaduslikke uuringuid.

«Tootmisprotsessides võib see olla saastunud raskemetallidega. Päritolu ja kvaliteet mängivad siin suurt rolli,» ütles ta.  

Inimestel, kes tarvitavad klorellat valgu saamiseks, soovitab Nielsen süüa hoopis pähkleid, ube ja mune.

Kui ollakse huvitatud terviseparandamisest vetikate abil, tuleks Nielseni sõnul klorellale eelistada spirulina pulbrit, mis sisaldab C-fükotsüaniini ja toetab maksategevust.

Agaavi nektar

Registreeritud toitumisspetsialist Anar Allidina sõnul ei ole agaavi nektaris glükoosi, küll aga leidub fruktoosi.

«Keha kasutab glükoosi energia saamiseks ja maks on ainuke organ, mis suudab töödelda fruktoosi. Kõrge kalorsusega dieedi puhul ei pruugi maks jõuda fruktoosi töödelda ja see ladestub kehas rasvadena,» rääkis Allidina.

Kookosvesi

Byroni sõnul sisaldab kookosvesi palju suhkrut, mis muutub enamike inimeste kehas rasvaks. Ka sportlastele ei soovita Byron kookosvett. «Kookosvees on küllastunud rasvad, mille ületarbimine ummistab artereid,» lisas ta.

Tema sõnul võib kookosveest olevaid mineraale saada ka mujalt, näiteks salatitest või multivitamiinidest.

Köögivilja- ja marjamahlad

Poelettidele ilmub aina enam värskelt pressitud mahlasid köögiviljadest ja marjadest. Byroni sõnul väheneb mahlade töötlemisel kiudainete sisaldus ning lisatakse suhkruid, kokkuvõttes on selles vähem toiteaineid kui algses viljas.  

«Neid võib juua pärast intensiivset treeningut, tarbidess kõrvale proteiini,» ütles Byron, kuid lisas, et need pole kõrget hinda väärt ja soovitas mahlu kodus ise teha.

Acai marjad

Amazonasest pärit lillasid acai marju tarvitatakse mitut moodi – kuivatatakse pulbrina, külmutatakse ja tehakse püreeks. «Need on kuulsad oma põletikuvastaste fütokeemiliste ainete, nagu antotsüaniinide, tõttu,» ütles Nielsen. Ta kinnitas marjade põletikuvastast toimet, kuid lisas, et kasulikum on süüa värskeid suvemarju.  

Rohelised smuutid

Toitumisspetsialist Allidina ütles, et isetehtud smuutide tervislikkuses kahtlema ei pea, kuid ostetud smuutid võivad olla suhkrupommid. «Hoia raha kokku ja tee need ise,» soovitas Allidina. «Kui ostad smuutit, siis veendu, et selles pole üle 10 grammi suhkrut 250 milliliitri kohta,» lisasa ta.

Näites Booster Juice’i smuutides võib tema sõnul olla kuni 51 grammi suhkrut 710 milliliitri kohta, mis võrdub 13 lusikatäie suhkruga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles