Noorte internetikäitumise mõjutamisel ei piisa ainult piiramisest

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teismelised kasutavad nutiseadet nii omaette olemiseks kui ka ühendavaks vahendiks kaaslaste vahel.
Teismelised kasutavad nutiseadet nii omaette olemiseks kui ka ühendavaks vahendiks kaaslaste vahel. Illustratsioon: Dmitriy Shironosov/ Panther Media/ Scanpix

Digiseadmed on nii noorte kui täiskasvanute igapäevaeluga tihedalt läbipõimunud ja nende kasutamisel ei saa rääkida vaid keelamisest, vaid pigem teadlikumast kasutusest. 

Meediauurijate Sonia Livingstone´i ja tema kolleegi Alicia Blum-Rossi koostöös tehtud meediauuring käsitleb tegevusi, mida noored digiseadmetes teevad ja toob välja digivahendite mitmekülgsed võimalused, vahendab Novaator.

Meediauurijad on saanud selgeks, et veel viie aasta eest toiminud soovitus piirata laste ekraaniaega, ei ole enam piisav. Teismeliste «digipäev» on täis väga erinevaid ekraane, milles sisaldub väga palju erinevaid tegevusi, mistõttu tuleks vanematel keelamise asemel hoopis mõista ekraanidel tegutsemist.

Arvamus, et digivahendite kasutamine eraldab täiskasvanud ja teismelised omaette maailmadesse on ekslik. Uurijatele torkas silma, et täiskasvanud suhtlevad lastega aina rohkem just nendes samades sotsiaalvõrgustikes.

Kuna digivahendid on lahutamatu osa nii täiskasvanute kui ka teismeliste päevast ei piisa enam ainult ekraaniaja mõõtmisest, vaid tuleb keskenduda digivahendite võimalusele ja teadlikule kasutamisele.

Loe rohkem uuest vaatenurgast noorte digivahendite kasutamisele novaatorist ja leia artikli lõpust soovitused, kuidas digikäitumist mõjutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles