Söögikalas elavhõbedatonti kartma ei pea (2)

Karin Kivipõld
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestlaste lemmikkala on konkurentsitult lõhe ning eelkõige eelistatakse fileed. Valdav osa poes müüdavast lõhest on pärit Norra kasvandustest.
Eestlaste lemmikkala on konkurentsitult lõhe ning eelkõige eelistatakse fileed. Valdav osa poes müüdavast lõhest on pärit Norra kasvandustest. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Kuigi suurem osa poes müüdavast kalast imporditakse, võib julgelt toidulauale panna ka kõiki Eesti vetest püütud kalu. Seejuures peaks kala olema menüüs mitu korda nädalas ning võimalusel tuleks süüa vaheldumisi eri rasvasisaldusega noori ja pisemaid kalu. 

Kalanduse teabekeskuse 2015. aastal koostatud «Saasteainete uuring Läänemere kalas» näitab, et saastumine pole meie vete kalade puhul probleem. «Piirnormid pole kaugeltki ületatud,» ütles kalanduse teabekeskuse juhataja Toomas Armulik.

Kuna Läänemere ühendus muu maailmamerega on piiratud ja selle ääres asub rohkesti tööstus- ja põllumajandusettevõtteid ning elab palju inimesi – ainuüksi Peterburi oma ligi kaheksa kuni kümne miljoni elanikuga saadab kogu jääkvee Läänemerre –, siis pole Armuliku hinnangul ilmselgelt tegu Euroopa puhtaima veekoguga. Tänu puhastusseadmete pidevatele uuendamistele ja põllumajandusmürkide keelustamisele hakkab mere seisukord tema sõnul siiski paranema.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles