3 nippi, kuidas võidelda kõhukinnisusega

Sisuturundus
, reklaamartiklite toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Apotheka

Suvega käib tihti kaasas ka suurem liha söömine, alkohoolsed joogid ning ebaregulaarne toitumine. See kõik võib aga põhjustada kõhukinnisust. Kuidas võidelda kõhukinnisuse vastu ja seda juba eos vältida? Nõu annab Apotheka apteeker Kerli Valge.

Kõhukinnisuse ebameeldivaid tunnuseid – puhitustunne, alakõhukrambid ja kõhuvalud – on ilmselt enamik inimesi kogenud. Eriti kogevad seda istuva elustiiliga inimesed. Kõhukinnisus tekib siis, kui inimesed ei tarbi piisavalt vett ja kiudaineid, samuti põhjustab seda roojamistungi allasurumine. See võib juhtuda näiteks siis, kui roojamine on hemorroidide tõttu valulikuks muutunud. Samuti võib probleem süveneda lahtistite pikaajalise kasutamise tõttu – see viib ajapikku soole loomuliku töö aeglustumiseni.

Kuidas kõhukinnisusest jagu saada ja seda edaspidi ennetada?

  1. Muuda elustiili

Kõige mõistlikum on kõhukinnisust üldse vältida. Oluline on regulaarselt süüa kiudaineterikast toitu, ning piisavalt liikuda, samuti ei tohi unustada ka veejoomist. Just rohke lihasöömingu kõrvale võiks tarbida korralikult vett. Mehed võiksid tarbida kolm liitrit vedelikku päevas ja naised 2,2 liitrit. Siia hulka arvestatakse ka see vee kogus, mis sisaldub juba erinevates toiduainetes.

Väga oluline roll on kiudainetel, mida võiks menüüs igapäevaselt üle 25 grammi olla. Sinna võiksid kindlasti kuuluda täisteraviljatoidud, juur- ja puuviljad ning marjad. Näiteks maasikad, mustsõstrad, ploomid ja vaarikad sisaldavad palju kiudaineid, mis leevendavad kõhukinnisust. Palju kiudaineid sisaldavad ka hernes, uba, kapsas, kaalikas, peet, porgand, kõrvits, datlid, viigimarjad, kuivatatud aprikoosid ja banaanid.

Hästi mõjuvad ka probiootikumid ja kõik häid baktereid sisaldavad jogurtid, mis parandavad soole mikrofloorat ja soodustavad soole tööd.

  1. Liigu piisavalt

Enne kui apteeki kiire leevenduse järele minna, tuleb kindlasti proovida seedimist turgutada liikumisega. Isegi vaid 20-minutilisest igapäevasest liikumisest on abi. Kasulikud harjutused on näiteks lamavas asendis jalgrattasõitu imiteerivad liigutused, põlvest kõverdatud jalgade vahelduv lähendamine kõhule ja kõhu eesseina tõukeliste liigutuste tegemine. Oluline on teha erinevaid kõhulihaseid tugevdavaid harjutusi.

Hea oleks ka lihtsalt jalutada, jalgrattaga sõita või joosta. Hästi mõjub seedimisele ka jooga.

  1. Kuidas kiiresti abi saada?

Väga paljud vajavad kõhukinnisuse vastu aga kiiret abi. Sellisel juhul tuleb pöörduda apteeki. Tugevama kõhukinnisuse vastu aitavad näiteks glütseriini rektaalsusposiidid, mis kergendavad ja pehmendavad väljaheite väljutamist, Smartlaxi pulber, mida lahustatakse leiges vees ja Eva/Qu suposiidid. Seedimist kergendab ka looduslikku artišokki sisaldav Botadyn, mis soodustab sapi eritumist ja stimuleerib rasvade lõhustumist. Lahtisteid ei tohi kindlasti väga kergekäeliselt ja pidevalt tarvitada, sest siis muutub soole loomulik tegevus loiumaks ja kõhukinnisuse probleem süveneb.

Kellel on tihtipeale probleeme kõhukinnisusega, võiksid võtta kasutusele ennetavad vahendid. Näiteks Silvaslim Colon Clean, mis sisaldab punapeeti, nisukliisid, linaseemneid ja inuliini. Need aitavad toetada normaalset seedimist ja kiirendavad soolestiku tööd. Soolestikku aitab puhastada aga Senna. Pikaajaliselt siiski seda tarvitada ei tohi.

Kui aga kõhukinnisus kestab hoolimata ülaltoodud soovitustest, tuleb kindlasti pöörduda arsti poole. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles